Nykyisillä digibokseilla on lyhyt elinkaari

Nykyiset digiboksit vanhentuvat käyttökelvottomiksi teräväpiirtolähetysten aikakauden koittaessa.

Tämänhetkiset digiboksit eivät sovellu teräväpiirtolähetysten katsomiseen, sillä niiden katsomiseen tarvitaan teräväpiirtoviritin. Teräväpiirtoon siirryttäessä olohuoneeseen vastahankittu viihde-elektroniikkalaitteisto voi mennä pahimmassa tapauksessa kokonaan uusiksi. Esimerkiksi digivirittimen sisältävillä taulutelevisioilla ei voi katsoa teräväpiirtolähetyksiä.

- Nykyisin myynnissä olevat taulutelevisiot käyvät kyllä näyttölaitteiksi, mutta niiden rinnalle tarvitaan teräväpiirtoviritin, tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen vahvistaa.

Boksin lisäksi hätäisimmät digi-päivityskierteeseen ajautuneet joutuvat uusimaan myös tallentavat laitteet, esimerkiksi dvd- tai kiintolevytallentimet.

- Myös tallennuslaitteiden pitää olla tulevaisuudessa yhteensopivia teräväpiirron kanssa, jotta niillä voitaisiin tallentaa televisiolähetyksiä, Järvinen sanoo.

Teräväpiirtotekniikan avulla videokuvasta saadaan entistä tarkempaa. Vaikka maanpäällisten teräväpiirtolähetysten alkamisesta ei ole vielä tietoa, teräväpiirtolähetyksiä saa Suomessa jo tälläkin hetkellä satelliitin tai kaapeliverkon kautta.

"Suomi digitekniikan koekaniini"

Petteri Järvisen mukaan Suomen päätös alkaa digi-tv:n edelläkävijämaaksi oli tavattoman tyhmä, ja siitä on nyt jouduttu maksamaan kalliit oppirahat.

- Tekstitykset eivät toimi vieläkään, ja nyt kun suomalaiset on juuri saatu ostamaan vanhan standardin boksit, teräväpiirtostandardi on jo nurkan takana odottamassa, Järvinen jupisee.

Järvisen mielestä Suomi kiirehti liikaa digi-tv:n kanssa. Hänestä Suomen olisi kannattanut seurata samaa linjaa kuin esimerkiksi Saksa, Ranska ja Espanja, jotka puhuvat pakollisesta digisiirtymästä ensi vuosikymmenen alussa.

- Pitkän ja hankalan siirtymäkauden aikana sekä kuluttajilta että tv-alan toimijoilta on palanut rutosti rahaa. Myös Yleisradio poltti hirveästi rahaa digisiirtymään, ja nyt kun siltä tarvittaisiin uusia investointeja sekä ohjelmapuolelle että uuteen teräväpiirtotekniikkaan, ei ole enää mistä ottaa, koska kaikki on jo käytetty, Järvinen lataa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.