Nyrölässä on jo 120-vuotias kyläkoulu – erityispiirteenä terve sisäilma

Lauantaina Nyrölän koulu pullisteli ihmisistä, jotka olivat pukeutuneet juhlavaatteisiin ja tyylikkäisiin tai hauskoihin vanhanajanvaatteisiin.

Kyläkoulun 120-vuotisjuhlassa kunnioitettiin ja muisteltiin menneitä aikoja. Keittolounaan jälkeen juhla-ohjelma sisälsi kaikki perinteen mukaiset osat, alkuvirren, tervetulopuheen, juhlapuheen, näytelmän, runonlausuntaa, musiikkiesityksiä, yhteislaulua ja yllätysohjelmaa. Juhlan päätteeksi laulettiin tietysti Keski-Suomen kotiseutulaulu ja juotiin kahvit.

Harvivainen koulu

Nyrölän kyläkoulu kuuluu niihin harvinaisiin pikkukouluihin, jotka ylipäätään ovat vielä olemassa. Laukkautusuhka on häälynyt tämänkin koulun yllä jopa 1960-luvulta saakka. Kun oppilasraja määritti koulujen oikeuden valtionapuun, oli Nyrölässä 1980-luvulla tiukka paikka. 14 oppilaan raja saatiin täyteen viime tipassa, kun kylälle muutti perhe kahden lapsen kanssa.

Nyt oppilasmäärä on 19, mutta oppilasmäärää ei enää kytketä valtionapuun vaan kyläkoulujen kohtalo on täysin kuntien omissa käsissä.

Nyrölän koulun lakkautus poistettiin säästölistalta viimeksi viime syksynä eikä se sisältynyt kaupunginjohtaja Timo Koiviston talousarvioehdotukseen.

Sisäilmaterve koulu

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Jouko Asikainen (kesk.) kävi itse Nyrölän koulua vuosina 1950–1956. Tervetulopuheessaan Asikainen sivusi 120-vuotiaan koulun tulevaisuutta. Asikaisen mielestä tämän koulun lakkauttamista voisi verrata pyhäinhäväistykseen. Hän myös vetosi juhlapuhujaan, kaupunginjohtaja Timo Koivistoon, jotta Nyrölä saisi edes koulun verran vastinetta maksamilleen kiinteistöveroille.

Juhlapuheen pitänyt Koivisto väisti vastaamasta suoraan Asikaiselle tai muillekaan juhlaväelle, joka korva tarkkana kuunteli kaupunginjohtajan puhetta. Koivisto korosti, että nyt on juhlan aika eikä hallintoasioiden.

– On ihan oikein, että kouluja pysähdytään juhlimaan ja sitä määrää sivistystä ja kasvatustyötä, jota täällä Nyrölän koulussakin on 120 vuoden aikana annettu.

Nyrölän koulun yksi erityispiirre on sen maine sisäilmaterveenä kouluna. Vuosittain Nyrölään sijoitetaan oppilaita, jotka eivät voi opiskella muualla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .