Nyt kannattaa lähteä tattijahtiin! – Toimittaja paljastaa sienipaikan Laukaassa

Hellekesän jälkeinen pelätty katastrofi ei toteutunut. Sateet pelastivat sadon.

Keskisuomalaiset ovat jo viikkoja saaneet seurata kateellisina muiden maan osien tattisadon kehittymistä. Niin idässä, lännessä, etelässä kuin pohjoisessakin on päästy keräämään massoittain tatteja. Nyt näitä metsiemme herkkuja löytyy myös keskeltä maata.

Varsinkin männynherkkutattia kannattaa lähteä jahtaamaan, sillä sitä löytää kuusenherkkutattia helpommin. Männynherkkutatti kasvaa nimensä mukaisesti mäntykankailla, ja mitä niukempi on aluskasvillisuus, sitä helpommin nuoretkin sienet maasta erottaa. Aluksi niistä näkyy maan pinnalle vain pyöreä, ruskea kupu. Aloittelija erottaa männynherkkutatin punikkitateista parhaiten jalan perusteella: punikkitatilla on mustanpuhuvat "sukkahousut", herkkutatilla verkkosukat.

Suomen Sieniseuran aktiivin Jarkko Korhosen yhdistyksen Facebook-sivulla tekemä kysely vahvistaa hyvän herkkutattivuoden. Sienestäjät ovat havainneet myös haperopaljoutta ja runsaita esiintymiä karvarouskuja ja kehnäsieniä. Yleensäkin satoisaa kangasrouskua on myös paljon.

Tatit ovat tänä vuonna hyväkuntoisia kautta maan. Toisin oli esimerkiksi syksyllä 2011, jolloin, jostain syystä, toukat pilasivat jo aivan nuoret tatit.

Tässä vaiheessa sienikautta voidaan jo huokaista helpotuksesta: ennätyshelteinen ja kuiva kesä ei sittenkään tuhonnut sienisatoa. Suppilovahverotkin ovat jo nousussa ja toiveikkaimmat povaavat niistä vähintäänkin normaalia, ellei loistavaa, satoa.

Jutun kuvatekstissä toimittaja paljastaa Laukaassa sijaitseva sienipaikan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .