Nyt kannattaa nauttia auringosta – sää viilenee viikonloppuna reilusti

Lauantaina etelässäkään ei päästä enää yli 15 asteen.

Sää kylmenee viikonloppuna koko maassa. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan hellettä voi olla vielä perjantaina maan etelä-, kaakkois- ja itäosissa. Keskiosissa elohopea ei nouse enää yli 20 asteen. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ollaan 15 asteen tienoilla, ja Pohjois-Suomessa keli viilenee jopa alle kymmenen asteen. Pohjoisimmassa Lapissa voi tulla jo perjantaina lumikuuroja.

Keski-Suomessa lämpötila pysyttelee perjantaina hieman yli 20 asteessa. Lauantaina sen sijaan päästäneen enää 12–13 asteeseen, Ilmatieteen laitos ennustaa.

Lauantaina etelässäkään ei välttämättä päästä enää yli 15 asteen. Pilvisyys on vaihtelevaa koko maassa, ja idässä voidaan saada sadekuuroja. Päivällä koko maan juhlijoita viilentää puuskittainen pohjois- ja luoteistuuli. Valmistumista juhlivien kannattaa laittaa illalla lämmintä päälle, sillä sunnuntain vastaisena yönä voi olla hallaa koko maassa. Pohjoisessa voi olla yöpakkasia.

Äkillinen sään kylmeneminen johtuu Suomen pohjoispuolitse kulkevasta matalapaineesta.

– Itään kulkeva matalapaine aiheuttaa mennessään imun, joka vetää kylmää ilmamassaa Jäämereltä ja jopa Huippuvuorilta asti koko Suomeen, päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo.

Kylmä ilma viipyilee Suomessa vielä sunnuntainakin, ja keli on edelleen kolea. Koko maassa Lappia lukuun ottamatta lämpötila on kymmenen asteen tienoilla. Maksimissaan voidaan päästä paikoitellen 15 lämpöasteeseen. Lapissa on Vallan mukaan viitisen astetta kylmempää kuin muualla maassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.