Tarkista, onko veneesi vielä paikallaan!

Sulamisvedet ja viime päivien sateet ovat nostaneet vedenpinnat korkealle.

Äänekosken Kuhnamolla oli soutuvene karannut. Kun siinä ei ollut airoja, ja venen pohjaklla näytti olevan jotakin, ohikulkija hälytti pelastuslaitoksen paikalle aikaisin maanantaiaamuna.

Tällä kertaa "jotakin" oli vain syksyn lehtiä.

Paloesimies Ilari Janhunen kehottaa veneen omistajia tarkistamaan nyt veneiden kiinnityksen.

- Nyt kannattaa käydä tarkistamassa, onko vene vielä paikoillaan, Janhunen sanoo.

- Vene kannattaa aina sitoa kiinni, ettei tule yllätyksiä. Köysi puunrungon ympäri on helppo tapa varmistaa, että vene pysyy paikoillaan.

Paljon turhi hälytyksiiä

Huonosti sidotut soutuveneet, jotka nouseva vesi vie mukanaan järvelle, ovat aiheuttaneet viime päivinä runsaasti turhia hälytyksiä.

– Meille ja järvipelastajille teetttää työtä, kun kuitenkin aina pitää tarkastaa, onko kukaan veden varassa, sanoo palomestari Pentti Partanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Perjantaiaamuna Jyväskylässä oli käyty tarkastamassa jo kaksi venettä: toinen Korttajärvellä Puuppolassa ja toinen Alvajärvellä Palokassa.

Partanen muistuttaa ihmisiä myös tarkistamaan veneen kunnon ennen vesillelaskua.

Vedenpinta jopa 40 cm normaalia korkeammalla

Ympäristöministeriön mukaan Päijänteen nousussa oleva vedenpinta on juuri nyt jopa 40 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä. Ero ajankohdan mediaaniin pienentynee kevään edetessä, mutta Päijänteen ennustetaan kuitenkin olevan ainakin vielä kesäkuun puolivälissä selvästi ajankohdan mediaanitason yläpuolella.

Vesistöalueen pohjoisosien suurista järvistä Keitele, Pielavesi ja Iisvesi ovat 30-40 cm keskimääräistä korkeammalla, Konnevedessä ero ajankohdan mediaaniin on noin 20 cm. Järvien pinnat ovat nousussa. Keiteleen ennustetaan nousevan toukokuun puoliväliin mennessä vielä 15-20 cm, alueen muissa suurissa säännöstelemättömissä järvissä nousu jää todennäköisesti hiukan vähäisemmäksi. Myös säännöstellyn Kivijärven vedenpinta on nousussa ja sen ennustetaan olevan toukokuun alulla 20-25 cm nykyistä ylempänä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .