Nyt myös Jyväskylän kiinteistönomistajia varoitetaan myrkkynesteestä

Jyväskylän kaupunki varoittaa, että myös Jyväskylässä on mahdollisesti päätynyt haitallista metanolipitoista lämmönsiirtonestettä kiinteistöjen maalämpöjärjestelmiin.

Jyväskylän kaupungin rakennusvalvonta aikoo lähettää nyt asiasta tiedotteen jokaiselle, joka on hakenut vuosina 2012–2015 luvan maalämpöjärjestelmän asentamista varten.

Laukaan kunta on jo päättänyt lähestyä niitä kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueilla ja joihin on asennettu maalämpöjärjestelmä.

Suomen Kalustekierrätys Oy:n myymää metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä on asennettu vuosina 2012–2015 yli tuhannen kiinteistön maalämpöjärjestelmiin ympäri Suomea.

Ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Tukes ovat tiedottaneet syyskuun alussa yhteisellä julkaisullaan, että Suomen Kalustekierrätys Oy on myynyt useiden maalämpöjärjestelmien asentajille väärillä tiedoilla metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä etanolin sijasta.

Vääränä seoksena myytyä nestettä on toimitettu kauppanimellä Eurolpro. Yritys ei ollut myöskään liittänyt tuotteeseen asianmukaista varoitusetikettiä, vaan oli sen sijaan toimittanut vaarattomamman kemikaalin käyttöturvallisuustiedotteen.

Tukes kielsi yritystä kesäkuussa 2015 saattamasta markkinoille kyseistä kemikaalia ja velvoitti yrityksen poistamaan myymänsä kemikaalierät toimitusketjusta. Maalämpöjärjestelmien tilaajilla tai asentajilla ei ole kuitenkaan ollut oikeaa tietoa kemikaalin vaaroista eikä sen turvallisesta käytöstä.

Terveysriski pohjavesialueella

Normaalisti toimiessaan ja oikein huollettuna lämmönsiirtonesteet eivät pääse maalämpökaivoista ympäristöön tai pohjaveteen. Ainostaan rikkoutuessaan laitteisto voi aiheuttaa päästöjä ympäristöön. Mikäli lämmönsiirtonestettä on ollut tarpeen lisätä laitteistoon, on syytä epäillä, että laitteistossa saattaa olla vuoto.

Metanoli voi aiheuttaa terveysriskin, jos se päätyy talousvetenä käytettävään pohjaveteen. Terveysriski on mahdollinen, jos lämpökaivon nestettä vuotaa ympäristöön talousvesikaivon läheisyydessä tai pohjavesialueella.

Lämmönsiirtonesteen koostumuksen selvittämiseksi kiinteistön omistajan tulee olla ensisijaisesti yhteydessä yritykseen, joka on asentanut lämmönsiirtolaitteiston. Laitteiston toimittajalta tulee selvittää lämmönsiirtonesteen alkuperä ja sen koostumus. Lämmönsiirtonesteen koostumusta ei saa ryhtyä tutkimaan itse. Epäselvissä tapauksissa lämmönsiirtonesteestä voidaan ottaa näyte. Näytteen ottajan tulee olla alan ammattilainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .