"Nyt olisi valittu Lauri Ihalainen"

Urpilainen ja Rinne yrittivät vakuuttaa SDP:n puoluekokousväkeä viimeisessä puheenvuorossaan.

Antti Rinne vaati SDP:stä vastavoimaa pääomalle ja ihmetteli, miksi sosiaalidemokraattien kannatus ei ole 30 prosenttia vaan puolet siitä. Puheen avaus oli suora piikki Urpilaiselle.

– Tilanne ei parane sillä, että suljemme silmät ja korvat vaan sillä että ryhdymme toimiin, Rinne sanoi.

SDP:n puoluekokousväki oli aamulla ristiriitaisissa tunnelmissa. Osa kannatti vahvasti Antti Rinnettä ja osa puolusti Jutta Urpilaista.

Urpilaisen ja Rinteen kannatus on tasoissa. 500 edustajan äänestyksessä ennustetaan tulevan vain joidenkin kymmenien äänien eron.

Puoluekokouspaikalla osa valitteli, että Rinteen joukot painostavat ikävästi. Muistelipa joku, että pariin vuosikymmeneen hän ei ole ollut näin huonohenkissä kokouksessa. Rinteen kannattajien toimintaa kuvattiin vallankaappaukseksi ja valtapeliksi.

Rinteen riveissä oli myös väkeä, joka sanoi jättävänsä puolueen, jos Urpilainen jatkaa.

Moni kaipasikin kokoavaa voimaa. Tällainen olisi ollut ex-ammattiyhdistysjohtaja ja nykyministeri Lauri Ihalainen. Hänet olisi huudettu Seinäjoella suurella enemmistöllä puheenjohtajaksi, jos hän olisi ehdolle lähtenyt. Ihalainen tuki kokouksessa vahvasti Urpilaista.

Esimerkiksi pitkäaikainen SDP:n vaikuttaja Esko Ranto pitää todennäköisenä, että tällainen kokoava ehdokas olisi putsannut pöydän puheenjohtajaäänestyksessä.

Päätoimittaja Pekka Mervola arvioi tänä aamuna Huomioita-palstallaan, että Ihalaisen kaltainen kokoava voima olisi ratkaissut tilanteen. Sekä Rinteellä ja Urpilaisella on nyt niin paljon torjuntaa, että kolmas ehdokas olisi voinut koota rintaman.

Puoluekokousedustaja Maija Piitulainen Suolahdesta muistutti jo ennen puheenjohtajien esittelypuheita, että sosiaalidemokraattien pitäisi muistaa hallitusvastuun hyvä puolet ja olla johtonsa takana. ”Rinnalla kulkemista, sitä SDP kaipaa”, Piitulainen sanoi puhujapöntöstä.

Piitulaisen mukaan sosiaalidemokraatit eivät ole muistaneet perustella kentälle kylliksi puolueen päätöksiä ja hallituksen linjauksia.

Piitulainen kuului keskisuomalaisten puoluekokousedustajien vähemmistöön. Suurin osa keskisuomalaisista kannattaa Antti Rinnettä. Yleinen näkemys tuntui olevan, että ”on muutoksen aika”.

SDP:n puoluekokous äänestää tänään noin kello 11 puheenjohtajasta. Äänten laskenta vaatinee aikaa runsaan puoli tuntia, joten tulos selviää kello 12 mennessä.

Jutta Urpilainen valittiin puheenjohtajaksi Hämeenlinnan puoluekokouksessa kuusi vuotta sitten. Silloin hän voitti puheenjohtajakisassa Erkki Tuomiojan äänin 218-132. Urpilainen seurasi puheenjohtajana Eero Heinäluomaa.

Urpilainen, 38, on koulutukseltaan opettaja. Ammatiltaan Urpilainen on ollut poliitikkoa. Hän on toisen polven poliitikkoa Kokkolasta. Isä Kari Urpilainen oli pitkäaikainen SDP:n kansanedustaja.

Rinne, 51, on oikeustieteen kandidaatti Mäntsälästä ja ammattiliitto Pron puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "hirveän iso mies" hyppäsi rattiin ja vei auton nenän edestä

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

Vedenkäytön säännöstely Petäjävedellä jatkuu viikkoja – Uimalan puusauna kuntalaisten käytettävissä päivittäin

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

Mies löytyi hukkuneena Lutakon satamasta Jyväskylästä maanantaina

Kuopion kouluhyökkäystä tutkitaan myös valmistelurikoksena, haavoittuneista sairaalassa enää yksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.