Nyt saunotaan! Viisi vinkkiä onnistuneeseen saunailtaan

Kesä on suomalaisen saunan juhla-aikaa. Sauna on kuuluu oleellisena osana suomalaisten kesään, ja sauna nostetaan usein rauhoittumisen, rentoutumisen ja laatu-ajan tyyssijaksi.

Keskisuomalainen kehotti lukijoitaan kertomaan saunatarinoitaan ja koosti viisi tärppiä onnistuneen saunahetken takeeksi. Tärppejä oli antamassa Sauna-lehden päätoimittaja Leena-Kaisa Simola.

 

1. Sauna ja kiire eivät kuulu yhteen
– Sauna ja kiire eivät kuulu yhteen. Sauna on rauhoittumisen paikka, jossa tulee hyvä mieli. Se ei tarkoita sitä, etteikö sauna ole iloinen paikka. Jos on viikonloppu ja varsinkin juhannus, niin silloin kuuluu saunoa oikein ajan kanssa, Simola sanoo.

 

2. Mukaan hyvät tarvikkeet
Saunaan ei tarvitse mukaan kuin hyvät pesutarvikkeet. Reippaalla hikoilulla ja vihtomisella on todettu olevan myös terveysvaikutteita, kun iho puhdistuu kunnolla.

– Mukaan hyvät pesuvehkeet ja kunnon vihta tai vasta – riippuen kummalla puolella Suomea eletään. Ja mukaan toivottavasti myös hyvä saunaseura, Simola sanoo.

 

3. Suukopu ja kilpailu eivät kuulu saunaan
Simola muistuttaa, että saunominen on rauhoittumista.

– Saunassa ei riidellä. Kaikki aiheet, mistä puhutaan sulassa sovussa, on sallittuja, mutta riita ja suukopu eivät kuulu saunaan. Saunatonttua ei saa hermostuttaa!

– Henkilökohtainen mielipiteeni on myös, että kilpailu, esimerkiksi löylynheitosta kisaaminen, ei kuulu saunaan.

 

4. Saunaperinteet kunniaan!
"Kyllä ne lapsuusajan saunareissut, kun oli ulkosauna, ovat jääneet mieleen. Paljain jaloin kipaistiin se muutama kymmenen metriä saunaan ja usein vielä aika vähissä vaatteissa talvellakin. Talvella hypittiin velipoikien kanssa siitä kuistin kaiteelta lumihankeen. Eikä palellut paljon yhtään. Savusaunassakin saunottiin joskus kyläreissuilla, omaa ei ollut. Joulun aikaan siellä palvattiin kinkkuja", kertoo nimimerkki Mies maalta.

– Jokaisella on omat tapansa ja perinteensä, ja jokaista täytyy kunnioittaa. Juhannussauna on monelle suomalaiselle toinen tärkeimmistä saunomisrituaaleista – joulu on se toinen, Simola sanoo.

– Oma perinne juhannussaunaan on se, että juhannuksena saunotaan normaalia aikaisemmin, jo hyvissä ajoin iltapäivällä.

 

5. Ruoka ja juoma saunan päälle kruunaa
Kaiken kruunaa rentoutunut ilmapiiri saunan jälkeen. Simola nostaa esiin hyvän ruoan ja juoman sekä tärkeimmät ystävät ja perheen, niin silloin ihminen on onnellisimmillaan.

– Sitä oloa, minkä saunomisen jälkeen saa – niin fyysisen kuin henkisen – sitä ei saa mistään muualta.

Myös nimimerkki Mies maalta kertoo rentoutuneesta olotilasta saunan jälkeen: "Nykyään saunotaan kolmisen kertaa viikossa puulämmitteisessä. Saunasta pääsee pukuhuoneen kautta ulos. Siellä sitä tulee istuskeltua paikkaamassa nestehukkaa. Näin kesällä."

 

Bonusvinkki:
Nimimerkit Savolaistollukka ja Ramix kertovat suhtautumisestaan eri saunoihin.

"Päällimmäisenä tulee mieleen ensimmäinen savusaunareissu enoni savusaunaan joskus -70-luvulla. Siihen mennessä olin kylpenyt ainoastaan uloslämpiävissä puulämmitteisissä saunoissa. Sähkösauna ei vedä vertoja puulämmitteiselle. Tosin nykyään on tyytyminen sähkökiukaaseen", nimimerkki Ramix sanoo.

"Sanottua tulee about kolme kertaa viikossa, sähkösauna nykyään. En edes muista, milloin olisin puukiukaalla varustetussa saunassa ollut... Joskus penskana", Savolaistollukka jatkaa.

Suomi on täynnä erilaisia saunoja, ja Simola muistuttaakin, että eri tapojen kunnioittaminen on tärkeää. Suomi on pitkän saunakulttuurin maa ja sauna kehittyy koko ajan.

– Saunoihin tulee jatkuvasti uusia ratkaisuita. Niitä tulee katsoa avoimin silmin ja ottaa vaikutteita erilaisista saunoista. Niin löytää omat parhaat tapansa saunomiseen, Simola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.