Nyt tarkkana, uimarit! Sinilevää havaittu jo Jyväskylän järvissä – varoituslappuja on mahdoton asettaa joka rannalle

Tuomiojärven rannassa havaittiin sunnuntaina pieni määrä sinilevää ja rannalle laitettiin sinilevistä varoittava kyltti.

Tuomiojärven rannan päivystävillä uimavalvojilla on mahdollisuus asettaa rannalle kyltti, jos he havaitsevat vedessä sinilevää. "Sinilevää havaittu vedessä, vältä uimista" -kyltti laitettiin rannalle sunnuntaina, mutta maanantaina tilanne oli parantunut, ja kyltti poistettu.

– Hiukan hippusia siellä näkyi vielä tänään kauempana rannasta. Ehkä vähän turhan pienestä pojat reagoineet eilen, mutta nyt uskaltaa ainakin uida, Tuomiojärven rannan uimavalvoja Joonas Laine vakuutti maanantaina päivällä.

Sinilevähavaintoja on nyt tehty jo muuallakin Jyväskylän uimarannoilla.

– Tuomiojärven uimavalvojien havaintojen lisäksi äsken kierroksella huomasin näkyviä sinileviä Rantueella. Myös Viitaniemessä näkyi hieman sinilevähippusia, kertoo ympäristöterveystarkastaja Pirjo Lonka-Huotari.

Lonka-Huotarin mukaan sinileväisten järvenrantojen laputtaminen on kuitenkin mahdotonta, sillä levät liikkuvat koko ajan, eikä varoitusten asettamiseen ole resursseja. Levää on kuitenkin jo havaittavissa.

Perusteelliset mittaukset tehtiin viimeksi kesäkuun alussa.

– 4. ja 5. kesäkuuta on viimeksi EU-rannat, eli EU:n asettamat laatukriteerit täyttävät 11 rantaa, eikä yhdelläkään ollut vielä sinilevähavaintoja. Seuraava mittaus tehdään juhannuksen jälkeisellä viikolla. Tällä hetkellä testaamme myös pienempiä rantoja sinilevätilanteen kartoittamiseksi, kertoo johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen.

Uimarantojen läheisiltä ilmoitustauluilta voi lukea uusimmat mittaustulokset vedenlaadusta. Vaikka varoituksia ei olisi, on järvivesissä uitaessa syytä olla siis tarkkana. Uimiseen pätee Jyväskylän yliopiston ympäristötutkijan Pauliina Salmen mukaan nyrkkisääntö.

– Vettä kannattaa havainnoida aktiivisesti. Jos vesi ei haise, näytä tai tunnu epäilyttävältä, se on uimakelpoista sinilevän puolesta, Salmi toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .