OAJ: Lasten ja nuorten elämään "tarkistuspisteitä"

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ehdottaa lasten ja nuorten elämänvaiheisiin kolmea tarkistuspistettä. Tällöin voitaisiin tarjota ohjausta, jos lähipiirin tuki ei riitä.

Järjestön mukaan neuvolan viisivuotistarkastuksessa voitaisiin arvioida oppimisen esteitä. Toinen vaihe olisi peruskoulun kahdeksannelta luokalta nuorisotakuuseen asti. Vuodenvaihteessa voimaan tullut nuorisotakuu ei OAJ:n mielestä kykene pysäyttämään syrjäytymistä.

Kolmas tarkastelu olisi myös tyttöjä koskevien kutsuntojen yhteydessä. Kansalaiskelpoisuutta arvioitaisiin laajemmin kuin vain soveltuvuutena varusmiespalveluun, linjaa puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

Ehdotus tarkistuspisteistä on osa OAJ:n valmistelemaa kansallista osaamisohjelmaa. Siihen sisältyy ehdotuksia varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

OAJ esimerkiksi peruisi ammattikoulutuksen opiskelijapaikkojen leikkaukset tai ainakin siirtäisi ne vuoteen 2016. Kunnat pitäisi velvoittaa perustamaan riittävä määrä kymppiluokkia. Järjestö myös säätäisi perusopetuksen ryhmäkoosta.

Nuoriin satsaaminen on samalla keino pidentää työuria alkupäästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.