OAJ haluaa kuntarakenteen osaksi yhteiskuntasopimusta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ haluaa, että yhteiskuntasopimuksen luonne muuttuu radikaalisti. OAJ:n mielestä pelkkä työmarkkinaratkaisu ei riitä yhteiskuntasopimukseksi.

OAJ haluaa, että hallitus sitoutuu myös uudistamaan rakenteita sopimuksen aikaansaamiseksi.

–  Erityisesti sote-ratkaisulla voidaan säästää miljardeja. Myös kuntarakennetta on uudistettava radikaalisti. Kuntarakenneuudistus on valmisteltava samalla aikataululla ja arvioitava määrällisesti yhtä lailla kuin muutkin yhteiskuntasopimuksen osat, puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii OAJ:n tiedotteessa.

Luukkaisen mukaan hallituksen neuvottelutarjous ei ole aidosti yhteiskuntasopimus, vaan oikeasti puhutaan tuposta (tulopoliittinen kokonaisratkaisu).

– Hallituksen neuvottelutarjous on puhdashenkinen tupo. Jos hallitus ja työnantajat haluavat tupoa, niin silloin pitää puhua tuposta ja palkoistakin on sovittava keskitetysti eli tehtävä samalla jatko työllisyys- ja kasvusopimukselle, Luukkainen toteaa.

Järjestöt selvittävät 21. elokuuta mennessä yhteiskuntasopimusta koskevien neuvottelujen tavoitteita, asialistaa ja aikataulua.

OAJ vaatii 400 miljoonaa koulutukseen