OAJ lyttää Ruotsin palkankorotusmallin

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ei hyväksy vientisektoria palkankorotusten määrittäjäksi Suomessa. Hän pelkää, että Ruotsin mallin käyttöön otosta seuraisi rekrytointiongelmia julkiselle sektorille.

– Jos malliin siirryttäisiin, niin sen jälkeen julkiselle sektorille menisivät töihin vain ne, jotka eivät yksityiselle sektorille pääse. Ruotsissa ilmiö on jo havaittavissa ja siellä esimerkiksi opettajista on pulaa ja opettajankoulutukseen on hyvin vähän hakijoita, Luukkainen muistuttaa.

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtaja Juhana Vartiainen esittivät viime viikolla, että  työmarkkinoilla siirryttäisiin Ruotsin malliin. Tällöin vientisektori määrittää palkankorotusten korkeimman mahdollisen tason. Muiden alojen työntekijät voisivat saada korkeintaan samantasoiset korotukset.

– Meille ehdotus ei todellakaan käy. Sen seurauksena opettajien ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden palkkakehitys heikkenisi entisestään yksityiseen sektoriin verrattuna, Luukkainen muistuttaa.

OAJ on Akavan suurin jäsenjärjestö ja se ei ole lähtemässä mukaan perusteilla olevaan palkansaajien uuteen suurjärjestöön. Luukkaisen mukaan yksi keskeinen syy poisjääntiin on julkisen sektorin palkkakehityksen turvaaminen.

– Jos Suomeen perustettaisiin vain yksi suuri palkansaajien keskusjärjestö, niin sen jälkeen oltaisiin käytännössä Ruotsin mallissa. Vientisektori määrittäisi palkat ja julkinen puoli jäisi aina kakkoseksi. Sitä minä en voi hyväksyä, Luukkainen korostaa.

Hän haluaa korjata myös julkisuudessa jatkuvasti esitettyjä väitettä, että julkisella sektorilla olisi saatu parempia palkankorotuksia kuin yksityisellä sektorilla.

– Tilastot osoittavat yksiselitteisesti, että yksityisen sektorin ansiokehitys on ollut parempi. Syynä on liukumat eli sopimuskorotusten päälle maksetut ylimääräiset korotukset.

Kikkailijat oikeuteen

OAJ harkitsee vievänsä työtuomioistuimeen kuntien kikkailun uusien opettajien palkkauksessa. OAJ:n tietojen mukaan 26 kuntaa palkkaa uudet opettajat elokuussa vasta koulun ensimmäisestä työpäivästä lähtien, eivätkä elokuun alusta, mikä on ollut opetusalan vakiintunut käytäntö.

– Kunnat leikkaavat näin nuoren opettajan palkkaa, eikä tämä pääse ennalta suunnittelemaan alkavan lukukauden työtä, vaan joutuu hyppäämään liikkuvaan junaan. Emme voi hyväksyä toimintaa, joka on mielestämme yhdenvertaisuuslain vastaista. Siksi harkitsemme asian viemistä työtuomioistuimeen, kertoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Palkkakikkailua harrastavien kuntien joukossa on mukana suuria kaupunkeja, kuten Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Joensuu ja Vaasa. OAJ:n arvion mukaan kikkailun uhriksi on joutumassa 600–900 opettajaa, suurin osa heistä on nuoria naisopettajia.

Lue lisää päivän paperilehdestä.