OAJ:n Luukkainen pitää mahdollisena opettajarekisteriä, josta näkyisivät myös saadut huomautukset

Opetushallituksessa opettajarekisterin perustamista ei ole pohdittu – asia edellyttäisi erittäin huolellista harkintaa.

Opettajien ammattijärjestö OAJ on pitkään ajanut Suomeen opettajarekisteriä, johon olisi koottuna tiedot siitä, millaisia opettajia eri puolilla maata työskentelee. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää harkinnan arvoisena sitä, että rekisteristä ilmenisivät myös opettajien saamat huomautukset ja varoitukset.

– Rekisteri voisi olla yksi mahdollinen pohja sille, Luukkainen sanoi STT:lle tiistaina.

Hänen mukaansa tästä ei kuitenkaan ole vielä järjestössä keskusteltu.

– Olisi hyvä olla läpinäkyvästi tiedossa, esimerkiksi millaisella koulutuksella opettajan työtä missäkin tehdään. Emme ole erikseen pohtineet, pitäisikö siihen merkitä myös opettajien saamat rangaistukset, mutta opettajarekisteri olisi tässäkin suhteessa mahdollisesti käyttökelpoinen.

Opetushallituksen hallintojohtajan Matti Lahtisen mukaan opettajarekisterin perustamista ei ole Opetushallituksessa pohdittu.

– Tuollaisen rekisterin muodostaminen edellyttäisi erittäin huolellista harkintaa, että mitkä tiedot siihen kirjattaisiin.

Lahtisen mielestä olisi tärkeää myös arvioida, miten opettajien oikeusturva tulisi otetuksi huomioon ja miten varmistettuja tietoja merkittäisiin rekisteriin.

Helsingin kaupungin toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan lähentelysyytösten kohteena ollut Kallion lukion miesopettaja sai suullisen huomautuksen vuonna 2004, koska "jotkut tytöt kokivat opetusmenetelmät tyttöjä loukkaavina ja ajoittain seksuaalisena häirintänä". Opettaja itse kiistää lähentelysyytökset.

Laki edellyttää oppilaitokselta suunnitelmaa häirintään puuttumiseksi

Opetushallituksen Lahtinen huomauttaa, että lain mukaan jokaisella oppilaitoksella tulee olla suunnitelma oppilaan suojaamiseksi kiusaamiselta ja häirinnältä. Oppilashuoltolaki tuli voimaan elokuussa 2014, Lahtinen sanoo.

– Siinä pitää olla kuvattuna menettelyt, joilla oppilas voi ilmoittaa häirinnästä samoin kuin se, miten häirintätapaukset käsitellään. Siinä on otettu huomioon myös se, että häirintä tai kiusaaminen voi olla opettajan tai koulun muuhun henkilökuntaan kuuluvan ja oppilaan välistä.

Kallion lukion häirintä- ja lähentelysyytökset poliisilla esiselvittelyssä

OAJ Kallion lukion tapahtumista: Opettajalla oltava ymmärrys soveliaasta ja hyväksyttävästä käytöksestä

Grahn-Laasonen Kallion lukiosta: "On hyvin vakavaa, jos pitää paikkansa, että ongelmiin ei ole puututtu vuosien varrella"

Entiset lukiolaiset kokosivat 61 lausumaa opettajan epäasiallisesta toiminnasta

Kallion lukion opettaja sai huomautuksen 2004 – miehen toimia selviteltiin myös viime vuonna

Kallion lukion rehtorin toive opiskelijoille: Ei ole oikea aika julkiselle kommentoinnille

Helsingin kaupunki selvittää, onko Kallion lukion opettaja saanut huomautuksen jo aiemmin

Kallion lukion salitilaisuudessa oli "poikkeuksellisen hiljainen tunnelma"

Lukiokoulutuksen päällikkö: Lähentelysyytökset Kallion lukiossa poliisin selvitettäväksi, opettaja hyllytetty toistaiseksi

Professori: Häirinnän naamioiminen taiteeksi ja opetukseksi on vanha tapa

Uusimmat

Kotimaa

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

Sote-uudistuksen läpimenossa kyse "erittäin ohuesta oljenkorresta"

Hankasalmen Häkärinteillä vakava tapaturma: hyppyristä laskenut mies meni tajuttomaksi, pelastushelikopteri vei Kuopioon

Koko virkakunta viikonlopputöissä, mutta riittääkö aika? Arviot sote-aikataulusta vaihtelevat toiveikkaasta melkein mahdottomaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.