Obaman karavaani sekoittaa Tukholmaa

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kaksipäiväinen vierailu Tukholmassa alkaa huomenna. Vierailua on pidetty Ruotsissa arvovaltavoittona pääministeri Fredrik Reinfeldtin hallitukselle, joka on vaalinut läheisiä suhteita Washingtoniin.

Poliittinen sisältö on kuitenkin jäänyt massiivisten turvallisuusjärjestelyjen varjoon. Ruotsalaisia eivät ole puhuttaneet niinkään vapaakauppaneuvottelut ja Syyrian tilanne kuin keskustan suljetut kadut, poistetut roskikset sekä Obaman turvakoneisto ja panssaroitu superauto.

Liikenteen poikkeusjärjestelyjä on kuvailtu Ruotsin historian suurimmiksi. Kun Obaman noin 40 auton karavaani matkaa aamupäivällä Arlandasta keskustaan, koko E4-moottoritie ja sen liittymät suljetaan, samoin moottoritien alittavat ja ylittävät tieosuudet.

Poliisi on neuvonut jättämään autot suosiolla kotiin. Turvajärjestelyjen vaikutukset näkyvät osin myös lento- ja junaliikenteessä.

Pääministeri Reinfeldtin mukaan liikennejärjestelyistä koituvat hankaluudet ovat kuitenkin hinta, joka suurvaltajohtajan vierailusta kannattaa maksaa.