Oikeus: Käytti hyväkseen thaimaalaispoimijoiden turvattomuutta

Oikeuden mukaan yrittäjä oli esimerkiksi antanut virheellisiä ja puutteellisia tietoja ansaintamahdollisuuksista, työolosuhteista, majoituksesta ja perittävistä kuluista.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi perjantaina marjanpoimintayrittäjän ehdolliseen vankeuteen 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta. Tuomion mukaan Matti Sakari Hankonen värväsi vuonna 2016 thaimaalaispoimijat Suomeen ja käytti hyväkseen heidän erehdystään sekä riippuvaista ja turvatonta asemaansa. Miehen tarkoitus oli tuomion mukaan saada poimijat pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Oikeuden mukaan poimijat joutuivat yöpymään ahtaissa ja epäsiisteissä tiloissa ja tekemään töitä 12–15 tuntia päivässä. He työskentelivät pääasiassa maksaakseen matkakuluista aiheutunutta velkaa, jonka Hankonen peri suoraan palkoista.

Tuomittu kiisti syytteet.

Oikeus: Erehdytti jo rekrytointivaiheessa

Oikeuden mukaan Hankonen oli erehdyttänyt poimijoita jo rekrytointivaiheessa. Hän oli esimerkiksi antanut virheellisiä ja puutteellisia tietoja ansaintamahdollisuuksista, työolosuhteista, majoituksesta ja perittävistä kuluista.

Yrittäjä ei opastanut poimijoita työhönsä eikä hänen ja poimijoiden välillä ollut työsopimusta.

Antamastaan ennakkotiedosta poiketen Hankonen majoitti poimijat linja-autoihin, joissa on majoittunut 18–20 miestä ja naista samassa tilassa ilman yksityisyyttä, tuomiossa kerrotaan. Tilat olivat ahtaat ja epäsiistit. Lisäksi ruokailu- ja peseytymistilat olivat epähygieeniset.

Terveys- ja pelastusviranomaiset totesivat tilat puutteellisiksi ja mahdollisesti terveydelle ja turvallisuudelle vaarallisiksi.

Poimijoille yli 200 000 euron korvaukset

Yrittäjä oli oikeuden mukaan lainannut poimijoille rahaa matkakustannuksiin ja peri velkaa pois suoraan poimijoiden palkoista. Poimijat olivat joutuneet ottamaan lainaa matkakustannuksiin jo kotimaassaan. He saapuivat Suomeen heinäkuussa 2016.

Turvattomasta ja riippuvaisesta tilasta kertoi oikeuden mukaan muun muassa thaipoimijoiden kielitaidottomuus. Osa heistä ei myöskään osannut lukea. Suomeen saapuessaan suurella osalla poimijoista oli vain kymmeniä euroja rahaa.

Lisäksi poimijoiden passit ja matkustusasiakirjat oli otettu pois eikä heillä ollut esimerkiksi sosiaaliturvaa Suomessa.

– Tämän vuoksi asianomistajat ovat Suomessa olleet erittäin haavoittuvassa asemassa ja alttiita hyväksikäytölle, oikeus totesi.

Syyskuun loppuun mennessä poimijat olivat saaneet korvausta työstään vain kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Osa ei ollut saanut rahaa lainkaan.

Mies tuomittiin samalla myös jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta. Kokonaisrangaistus on vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdollista.

Yrittäjä määrättiin myös kolmen ja puolen vuoden liiketoimintakieltoon. Hän joutuu maksamaan uhreille yhteensä yli 200 000 euroa menetetyistä ansioista ja henkisestä kärsimyksestä.