Oikeus ei pitänyt Sokkarin vessaryöstöä törkeänä – 17- ja 18-vuotiaille tytöille ehdollista vankeutta

Keski-Suomen käräjäoikeus ei arvioinut Jyväskylän Sokkarin kauppakeskuksessa toukokuun lopussa tapahtunutta ryöstöä kokonaisuutena törkeäksi. Oikeus katsoi perjantaina antamassaan tuomiossa, että ryöstössä käytettyjä rikottuja pulloja voidaan pitää lain tarkoittamina teräaseisiin rinnastettavina hengenvaarallisina välineinä. Oikeuden mukaan pelkästään kyseisten välineiden käyttö ei kuitenkaan tehnyt rikosta kokonaisuutena arvostellen törkeäksi, vaikka tekijöitä oli kaksi ja pulloilla varustautuminen osoitti suunnitelmallisuutta.

17- ja 18-vuotiaat tytöt myönsivät syyllistyneensä teollaan ryöstöön, mutta kiistivät sen törkeyden. Tytöt päätyivät tekoon päihtyneinä, kun juomat ja rahat olivat loppuneet. Tekopaikaksi valikoitui kauppakeskuksen wc Jyväskylän keskustassa ja uhriksi vessassa asioinut 19-vuotias nainen. Nainen oli tulossa vessakopista, kun tytöt työnsivät hänet takaisin koppiin ja rikotuilla pulloilla uhaten pakottivat luovuttamaan puhelimensa ja pankkikorttinsa tunnusluvun ja suojakoodin kanssa.

18-vuotias tuomittiin ryöstöstä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä aiemmin keväällä tapahtuneesta pahoinpitelystä ja lievästä petoksesta yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin valvontaan yhdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi. Vangittuna ollut nainen määrättiin vapautettavaksi.

17-vuotiaan oikeus katsoi syyllistyneen ryöstöön sekä tätä aiemmin tapahtuneeseen lievään petokseen nuorena henkilönä. Vankeutta ehdollisena tuomittiin yksi vuosi. Myös hänet oikeus määräsi valvontaan vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi.

Ryöstön uhrille tuomitut velvoitettiin maksamaan oikeudenkäyntikuluineen liki 5 000 euroa.

Asian käsittely saattaa jatkua hovioikeudessa, sillä syyttäjä ilmoitti heti tuoreeltaan tyytymättömyytensä ratkaisuun. Syyttäjä piti ryöstöä törkeänä ja vaati täysi-ikäiselle ehdotonta kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomiota ja alaikäiselle yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeustuomiota ehdollisena.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .