Oikeus ei uskonut selitystä pohjalaisista häistä – tuhansia litroja alkoholia Virosta tuoneille tuomiot

"Häitä oli tarkoitus viettää niin kauan kuin yksikin ukko pysyy pystyssä."

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona neljä ihmistä jutussa, jossa Virosta tuotiin laittomasti tuhansia litroja alkoholia myytäväksi eteenpäin.

Käräjäoikeuden mukaan jutun päätekijät, 66- ja 69-vuotiaat lohjalaiset miehet, toivat vuosina 2013–2016 Virosta liki 9 000 litraa alkoholia.

Vähentääkseen kiinnijäämisriskiä tullitarkastuksessa miehet ottivat matkoilleen mukaan muita ihmisiä, jotka ilmoittivat osan alkoholista kuuluvan itselleen. Useat heistä olivat alkoholiongelmaisia, eivätkä välttämättä tunteneet juurikaan toisiaan tai päätekijöitä.

Alkoholista saatiin takavarikoitua alle 3 000 litraa. Oikeuden mukaan kateisiin jäänyt liki 6 000 litraa oli ehditty myydä eteenpäin. Alkoholia kaupattiin muun muassa alkoholiriippuvaisille ihmisille.

6 000 litraa alkoholia häihin

Pisimmän tuomion sai 66-vuotias mies, joka tuomittiin törkeästä alkoholirikoksesta ja törkeästä veropetoksesta kahdeksan kuukauden vankeuteen. Kuulusteluissa mies selitti, että Virosta tuotu alkoholi oli tarkoitettu suuriin häihin, jotka hän aikoi järjestää Kauhajoella Etelä-Pohjanmaalla.

Alkoholin määrää mies selitti pohjalaisella juhlakulttuurilla.

– Vieraita oli tarkoitus tulla 500–700 henkeä, ehkä jopa 800 henkeä. Pohjalaisia häitä, joissa juodaan ja tapellaan, oli tarkoitus viettää niin kauan kuin yksikin ukko pysyy pystyssä, varmaan viikon verran, mies oli kertonut oikeuden mukaan.

Käräjäoikeus piti sinänsä uskottavana, että mies oli suunnitellut häitä. Oikeus ei kuitenkaan uskonut, että eteenpäin myydyt 6 000 litraa olisi tarkoitettu häihin, tai että mies olisi itse voinut käyttää kyseistä määrää. Oikeuden mukaan mies oli lisäksi valmistanut ja pitänyt hallussaan 40 litraa pontikkaa, jota myös myi eteenpäin.

Mies tuomittiin myös oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamisesta. Oikeuden mukaan hän oli uhannut yhtä jutussa kuultua miestä avustusjärjestön ruokajonossa.

Avunantosyytteitä hylättiin

Oikeuden mukaan Virosta tuotua alkoholia myytiin tuplahintaan ostohintoihin nähden.

Toinen päätekijä, 69-vuotias mies, tuomittiin törkeästä alkoholirikoksesta ja veropetoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänen vastuulleen katsottiin noin kolmasosa tuodusta alkoholin määrästä.

Jutussa tuomittiin myös 66-vuotiaan miehen kihlattu, 50-vuotias nainen, sekä 60-vuotias mies avunannosta alkoholirikokseen ja veropetokseen. Nainen tuomittiin päiväsakkoihin ja mies 20 päivän ehdolliseen.

Lisäksi seitsemän muuta ihmistä oli syytteessä avunannosta alkoholirikokseen ja veropetokseen, mutta heidän syytteensä hylättiin. Oikeuden mukaan ainakin osa avunannosta syytetyistä oli jutussa joutunut hyväksikäytetyiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.