Oikeus hylkäsi keskisuomalaisen sijaisäidin saamat syytteet lasten pahoinpitelyistä

Keskisuomalaisessa perhekohdissa sijaisvanhempana toimineen naisen saamat syytteet kahden lapsen pahoinpitelyistä hylättiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Syytteiden mukaan teot olisivat tapahtuneet 2013–2014 ja kohdistuneet perhekotiin sijoitettuina olleisiin, tapahtuma-aikaan 8­–9- ja 15-vuotiaisiin lapsiin.

Nuorempaa lasta naisen syytettiin pahoinpidelleen pitämällä tiskirättiä tämän kasvoilla, tarttumalla kiinni kurkusta ja tukistamalla. Vanhemman kohdalla olisi syytteen mukaan kyse ollut rinnuksista kiinni tarttumisesta ja retuuttamisesta siten, että lapsi olisi lyönyt selkänsä ja päänsä kaappiin.

Nainen kiisti syytteet. Hänen mukaansa lapset olivat joutuneet kokemaan väkivaltaa ennen perhekotiin sijoittamistaan ja useat kertomukset olivat samansisältöisiä aiempiin kokemuksiin verraten.

Oikeuden mukaan sekä lasten että todistajien kertomuksissa oli ristiriitaisuuksia. Oikeudelle jäi myös käsitys, että kertomukset ovat muovautuneet sen mukaan, mitä lapset ovat asiasta keskenään keskustelleet ja nuorin tuntui oikeuden mukaan kertovan osin myös sellaista, mitä hänen odotettiin kertovan. Oikeuden mukaan riittävää näyttöä pahoinpitelyistä ei ole, joten syytteet hylättiin.