Oikeus jakoi viimeiset tuomiot Helsingin rakennuspetosvyyhdessä

Vielä kolme henkilöä tuomittiin käräjillä törkeästä petoksesta

Helsingin käräjäoikeus antoi viimeiset tuomionsa niin sanotussa HKR-rakennuttajan juttukokonaisuudessa. Oikeus tuomitsi kolme miestä törkeästä petoksesta ja hylkäsi kahden miehen syytteet.

Kahden tuomitun jutussa oli kyse siitä, että rakennusliike YIT:tä käytettiin perusteettoman laskutuksen lypsykoneena. Laskun maksoi lopulta Helsingin kaupungin rakennusviraston asiantuntijajaosto HKR-rakennuttaja. Lypsettäväksi päätyi siis Helsingin kaupunki.

Kolmannessa tuomiossa oli kyse siitä, että tuomittu rakennusliikkeen edustaja erehdytti toisen rakennusliikkeen maksamaan HKR-rakennuttajan projektijohtajan kesämökkitien rakentamisen. Projektijohtajana toiminut mies tuomittiin jo aikaisemmin vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta.

Törkeistä petoksista tuomitut miehet saivat viidestä kuukaudesta puoleentoista vuoteen ehdollista vankeutta.

Kahden muun miehen syytteet kaatuivat. Toisessa tapauksessa yhtä YIT:n vastaavista mestareista syytettiin siitä, että hän olisi osaltaan tarkastanut ja hyväksynyt aliurakointiyrityksen vääriä laskuja. Oikeuden mukaan hänen tehtäviinsä ei kuulunut tietää kaikesta urakkakohteen laskutuksesta.

Oikeus hylkäsi myös YIT:n tuotantojohtajan syytteet väärien laskujen hyväksymisestä ja avunannosta törkeään petokseen.

Vyyhdessä 10 tuomittua

Nyt päättyneessä vyyhdessä tuomittiin yhteensä 10 henkilöä törkeistä petoksista ja avunannosta niihin. Tuomittujen joukossa oli muun muassa useiden eri rakennusliikkeiden edustajia. Osa laskuista oli paisuteltuja ja osa täysin tekaistuja.

Pisimmän tuomion saanut toimi vuosia projektinjohtajana Helsingin kaupungin rakennusvirastossa.

Laskutuksella saatuja rahoja oli käytetty muun muassa matkoihin, joihin ex-projektinjohtaja oli osallistunut.

Koko vyyhdessä perusteetonta laskutusta tapahtui vuosina 2003–2011. Käsittely jatkuu vielä erillisenä prosessina vahingonkorvausvaatimusten osalta. Rikosprosessissa syyttäjä arvioi syntyneen vahingon kokonaismääräksi puoli miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.