Oikeuskansleri poistaisi ministereiltä uskonnollisen valan

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo, että ministerien olisi syytä jatkossa virkaan astuessaan antaa ainoastaan ministerin juhlallinen vakuutus. Näin mahdollisuus antaa uskonnollinen vala jäisi pois.

Oikeuskansleri antoi lausuntonsa hallituksen esitykseen valtioneuvostosta annetun lain muuttamiseksi.

Esityksen mukaan ministerin olisi ennen tehtävään ryhtymistään joko vannottava ministerin juhlallinen vala tai annettava ministerin juhlallinen vakuutus. Sen sijaan nykyinen tuomarinvakuutus poistuisi.

Voimassa olevan lain mukaan ministerin on ennen tehtäväänsä ryhtymistä vannottava virkavala tai annettava virkavakuutus sekä annettava tuomarinvakuutus.

Oikeuskansleri toteaa lausunnossaan, että uskonnonvapaus koskee myös ministereitä. Myöskään perustuslaki tai muu lainsäädäntö ei aseta suoranaista estettä uskonnolliselle ministerin valalle.

Hänen mukaansa lainsäädännöllisesti olisi kuitenkin paremmin perusteltua, etteivät ministerit vannoisi uskonnollista ministerin valaa vaan antaisivat ainoastaan ministerin vakuutuksen.

Oikeuskansleri huomauttaa, että tämä olisi myös johdonmukaista sen vuoksi, että tasavallan presidentti antaa toimeen ryhtyessään juhlallisen vakuutuksen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .