Oikeuskansleri tutkii H1N1-rokotehankinnat

Rokotuksiin liittyvät ongelmat saattavat ulottua myös talousrikosten puolelle. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ryhtynyt selvittämään, onko sikainfluenssarokotteen hankinnassa syyllistytty lahjontaan.

Nelosen Uutiset kertoi keskiviikkoiltana, että maan ylin laillisuusvalvoja on saanut asiasta neljä kantelua. Niistä kaksi koskee rokotusjärjestystä ja kaksi liittyy H1N1-rokotteen ostopäätökseen.

Jonkkaa on pyydetty selvittämään, ovatko jotkut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä tai sosiaali- ja terveysministeriössä syyllistyneet esimerkiksi lahjoman ottoon. Molemmat ovat vakuuttaneet oikeuskanslerille, että lääkkeiden hankinnassa on toimittu asianmukaisesti.

Jonkka sanoi Neloselle, että lahjontaan liittyvissä kanteluissa viitataan siihen, että "sama taho, joka on tuotteen myynyt on rahoittanut THL:n tutkimustoimintaa".

Sikainfluenssarokote hankittiin monikansalliselta GlaxoSmithKline-lääkeyhtiöltä, joka on rahoittanut miljoonilla euroilla THL:n tutkimusta.

Mitään konkreettista epäilyä ei Jonkan mukaan kuitenkaan ole syntynyt. Hän toivoi asiasta yleisempää eettistä pohdintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.