Oikeuskansleri tutkii H1N1-rokotehankinnat

Rokotuksiin liittyvät ongelmat saattavat ulottua myös talousrikosten puolelle. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ryhtynyt selvittämään, onko sikainfluenssarokotteen hankinnassa syyllistytty lahjontaan.

Nelosen Uutiset kertoi keskiviikkoiltana, että maan ylin laillisuusvalvoja on saanut asiasta neljä kantelua. Niistä kaksi koskee rokotusjärjestystä ja kaksi liittyy H1N1-rokotteen ostopäätökseen.

Jonkkaa on pyydetty selvittämään, ovatko jotkut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä tai sosiaali- ja terveysministeriössä syyllistyneet esimerkiksi lahjoman ottoon. Molemmat ovat vakuuttaneet oikeuskanslerille, että lääkkeiden hankinnassa on toimittu asianmukaisesti.

Jonkka sanoi Neloselle, että lahjontaan liittyvissä kanteluissa viitataan siihen, että "sama taho, joka on tuotteen myynyt on rahoittanut THL:n tutkimustoimintaa".

Sikainfluenssarokote hankittiin monikansalliselta GlaxoSmithKline-lääkeyhtiöltä, joka on rahoittanut miljoonilla euroilla THL:n tutkimusta.

Mitään konkreettista epäilyä ei Jonkan mukaan kuitenkaan ole syntynyt. Hän toivoi asiasta yleisempää eettistä pohdintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tampereella päiväkodin kattorakenteissa palaa – naapuriasuntoja evakuoidaan

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.