Oikeusministeri: Esitys käräjäverkostosta kiikastaa vielä rahasta

Viimeistään kevään korvalla tiedetään, millaista käräjäoikeusverkostoa hallitus Suomeen esittää. Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan hallituksen esitys on tulossa viikkojen kuluessa.

Lindström toteaa, ettei voi vielä ottaa kantaa jäljelle jäävien käräjäoikeuksien määrään.

– Se on jotain sen 14:n ja 27:n välillä.

Käräjäoikeuksia karsittiin viitisen vuotta sitten nykyiseen 27:een. Työryhmä esitti toisessa mallissaan niiden vähentämistä nyt 14:ään.

Oikeusministeri kertoo, että yhteisymmärrystä haetaan kolmen hallituspuolueen välillä – käytännössä hänen, liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) kesken.

Lindströmin mukaan asia kiikastaa ennen muuta rahasta. Samaan aikaan pitäisi pystyä sekä säästämään että investoimaan. Investointitarpeita olisi esimerkiksi videotekniikassa ja turvallisuudessa.

– Nyt mietitään, mikä parhaiten palvelisi kansalaisia ja heidän oikeusturvaansa.

Lindström myös korostaa, että päätöksen pitäisi kestää aikaa niin, ettei seuraavan hallituksen tarvitse olla saman asian kimpussa.

Mahdollista verkoston rajua karsimista on arvosteltu muun muassa siitä, että suomalaisen lähin käräjäoikeus voisi jatkossa olla hyvinkin kaukana. Lindström sanoo, etteivät tuomioistuimet ole sosiaali- ja terveyspalvelujen kaltaisia siinä, että niitä tarvittaisiin päivittäin tai viikoittain. Hänen mukaansa sitäkin silti mietitään, paljonko matkakustannuksia tulisi.

Saatavat säästöt riippuvat täysin siitä, mihin käräjälukuun päädytään.

– Haarukka on hyvin karkeasti miljoonista noin pariinkymmeneen miljoonaan euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Noin 20 työntekijää on sairastunut Turun telakalla pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Liikuntapuiston ylipainehallista yksi tarjous

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.