Oikeusministeri Häkkänen: "Valtakunnansyyttäjän virka henkilöä suurempi"

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) luonnehtii valtakunnansyyttäjän virkaa henkilöä suuremmaksi tehtäväksi ja ennakoi, että viranhoidon arvioinnissa edetään ensisijaisesti tehtävän merkittävyys edellä.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen tuomittiin joulukuussa korkeimmassa oikeudessa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä valtakunnansyyttäjänviraston koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Nissinen teki hankintoja yrityksestä, jossa hänen veljensä oli merkittävässä asemassa.

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, voiko hän enää jatkaa virassaan. Nissinen itse sanoi jo esitutkinnan aikana viime vuoden lopulla, että henkilökohtaisella tasolla tapaus on edustanut hänelle ammatillista, sosiaalista ja taloudellista katastrofia.

Otetaanko arvioinnissa inhimillisiä näkökulmia huomioon?

– Avaan tätä kysymystä laajemmin, kun ministeriön ratkaisu on julkistettu. Voin kuitenkin sanoa lyhyesti, että valtakunnansyyttäjän virka on niin merkittävä tehtävä, että siinä tulevat punnittavaksi koko syyttäjälaitoksen toimintakykyyn ja muuhun luotettavuuteen liittyvät kysymykset, Häkkänen sanoi sunnuntaina.

Oikeusministeriö julkistaa arvionsa vielä tammikuun aikana. Jos se esittää irtisanomista, valtioneuvosto hyväksyy tai hylkää esityksen.

Kansalaisten pitää voida luottaa rikosprosessien toimintaan

– Syyttäjälaitoksen asianmukainen ja luotettava toiminta on keskeinen osa toimivaa oikeusvaltiota ja sen toimintakyky aivan elimellinen ja keskeinen osa rikosprosessikokonaisuutta, Häkkänen sanoi.

Hänen mukaan kansalaisten pitää voida luottaa siihen, että poliisista alkava rikosprosessi, joka etenee syyttäjään, tuomioistuinlaitokseen ja sieltä myös vankeinhoitoon asti, toimii luotettavasti ja puolueettomasti korkeimmallakin asteella.

– Tämä on Suomessa ensiluokkaista maailman mittakaavassa, ja sellaisena se pitää säilyttää. Tämäkin on otettava arvioinnissa huomioon, Häkkänen totesi.

Häkkänen sanoi, että valtakunnansyyttäjä ja syyttäjät yleensäkin ovat lainkäyttöviranomaisia, joilla on tiettyä itsenäisyyttä ja riippumattomuutta poliittisesta päätöksenteosta. Toisaalta heidän on myös nautittava tiettyä luottamusta.

– Kokonaisarvio tehdään erittäin huolellisesti monesta näkökulmasta.

– Korkein oikeus on omassa ratkaisussaan perustellut tuomion ja todennut tietyt kriittiset elementit. Arvioimme myös tätä tuomiota ja sen perusteluita huolellisesti, hän sanoi.

"Kaikki asiat otetaan huomioon"

Helsingin Sanomien tekemän kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia kyselyyn vastanneista syyttäjistä oli sitä mieltä, ettei Nissisellä ole edellytyksiä jatkaa maan ylimpänä syyttäjänä.

– Ministeriöllämme on erittäin hyvät tiedot siitä, mitä hallinnonalalla tapahtuu, eikä meidän tarvitse toimia lehtitietojen pohjalta. Kaikki asiat otetaan kuitenkin kokonaisarviossa huomioon, eli myös niin sanotun syyttäjäkyselyn tuloksetkin omalta osaltaan, Häkkänen kommentoi kyselyn tuloksia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .