Oikeusministeri toivoo lisää valvontarangaistuksia

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) toivoo, että valvontarangaistuksia käytettäisiin Suomessa enemmän tulevaisuudessa.

– Olen hiukan huolestunut, että uusi valvontarangaistus ei näytä pääsevän tuomioistuimien ja tuomareiden makuun. En tiedä miksi. Ruotsissahan se on hyvin yleinen rangaistus, Henriksson sanoo STT:lle.

Kyse on niin kutsutusta jalkapantarangaistuksesta, joka on ollut käytössä muutaman vuoden ajan. Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen mukaan valvontarangaistuksia tuli toimeenpantavaksi toissa vuonna reilut 220.

– Näkisin, että siinä rangaistusmuodossa on potentiaalia. Se on yhdyskuntapalvelua vähän järeämpi rangaistus, Henriksson sanoo.

Valvontarangaistuksessa tuomittu asuu omassa kodissaan. Hänen tulee pysytellä asunnossaan aina silloin, kun hänellä ei ole hyväksyttyä syytä poistua sieltä. Tuomittua valvotaan nilkkaan kiinnitettävän paikannuspannan avulla. Rangaistuksessa edellytetään tuomitulta ehdotonta päihteettömyyttä. Rangaistus voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden mittaisena, ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.