Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot ovat päättäneet, että pisteidenlaskussa paljastuneen virheen takia opintoihin otetaan enemmän opiskelijoita kuin oli alun perin tarkoitus.

Valinnastaan tiedon jo saaneet opiskelijat eivät menetä opiskelupaikkaansa, vaikka hakijoiden järjestys muuttuisi pisteiden korjaamisen myötä.

–  Pitää paikkansa. Heidän asemansa ei muutu, vahvistaa valintakoelautakunnan puheenjohtaja, professori Antti Aine.

Osa hakijoista sai kokeessa virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin olivat valinneet vaihtoehdon "ei vastausta". Tästä oli tarkoitus tulla nolla pistettä. Miinusta piti tulla ainoastaan vääristä vastauksista.

Pistelaskun virhe oli Aineen mukaan systemaattinen, eli järjestelmään merkittiin miinuspisteitä jokaisesta vastaamatta jääneestä tehtävästä.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Pistelaskun virhe koskettaa Aineen mukaan satoja hakijoita, mutta lisäpaikkoja tarvitaan vain joitakin kymmeniä.

Paikkoja peruttu vastaavissa tapauksissa viime vuosina

Lisäpaikat jakautuvat oikeustieteellisen alan yhteishaussa mukana olleiden yliopistojen kesken. Nämä ovat Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

Yliopistojen tekemä päätös poikkeaa aiemmin julkisuudessa olleista tapauksista, joissa opiskelupaikkoja peruttiin jälkikäteen virheellisten tulosten seurauksena. Aine ei halua verrata tapauksia toisiinsa.

–  Lähtökohta on oikeudellinen tausta arvioinnissa, mutta kunkin tapauksen tausta on vähän erilainen.

Viime vuonna viiden Oulun yliopistoon kasvatustieteen koulutukseen hakeneen opiskelupaikka peruttiin jälkikäteen, vaikka he ehtivät jo saada tiedon valinnastaan. Tässä tapauksessa pisteitä oli syötetty väärin inhimillisen virheen seurauksena.

Vuonna 2017 Itä-Suomen yliopisto ilmoitti virheellisesti peräti 71 hakijan valinnasta. Tiedot korjattiin vielä saman päivän aikana, mutta julkisuudessa oli ainakin yksi tapaus, jossa hakija oli jo ehtinyt irtisanoa asuntonsa opiskelupaikan takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Eurojackpotin potti nousee 22 miljoonaan euroon

Jämsän Vilja Rockissa osattiin ottaa korona huomioon: paikalla olleiden mukaan festaria olisi vaikea hoitaa paremmin – katso kuvasarja!

16-vuotias tyttö riehui vasaran kanssa nuorisokodissa ja yritti ryöstää miehen puukolla uhaten kadulla Jyväskylässä –  tuomittiin ehdollista vankeutta

STM on tehnyt arviolta 100 miljoonan euron esityksen suojavarusteiden hankinnasta Huoltovarmuuskeskukselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.