Oletko käyttänyt näitä maitotuotteita? – Vedetään myynnistä listeriaepäilyn takia

Satakunnassa toimiva meijeriyritys Satamaito vetää tuotteitaan pois myynnistä listeriaepäilyn takia.

Yhtiön valmistamia maitoja, kermoja, piimää sekä maitojuomaa, joissa pakkauspäivä on 10.5., 11.5. tai 12.5., ei suositella käyttämään. Sama koskee yhtiön korkeapastöroituja maitopakkauksia, joissa on parasta ennen -päiväys 30.5., 31.5. tai 1.6. Yhtiö pyytää hävittämään kyseiset tuotteet ja palauttamaan tyhjän pakkauksen ostopaikkaan hyvitystä vastaan.

Listeriabakteeri on vaarallinen erityisesti vanhuksille, sairaille ja raskaana oleville naisille.

Satamaidon tuotteita on myynnissä pääasiassa Satakunnan alueella, mutta myös ympäri Suomea suurkeittiötukkujen kautta.

Yhtiön toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoo, että listeriaepäily paljastui yhtiön omassa rutiinitarkastuksessa. Normaalisti pikatesteistä havaittu listeria häviää pastöroinnin myötä.

– Pastöroinnissa ei ole ollut ongelmaa, vaan tuotteet ovat ilmeisesti saastuneet käsittelyn jälkeen, Oksman kertoo ja pahoittelee tapahtunutta.

Syynä voi olla epäonnistunut pesu

Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi kertoo, että listeriaepäilyn paljastaneet pikatestitulokset kertovat kohtalaisen luotettavasti siitä, että listeriaa on tuotteissa. Testin havaitsemat bakteerit voivat kuitenkin olla kuolleita, joten epäily on varmistettava luotettavammalla viljelymenetelmällä. Viljelyn alustavat tulokset saadaan vasta tänään iltapäivällä.

– Vaikka vaarasta ei ole ihan täyttä varmuutta tässä vaiheessa, mieluummin ylireagoimme tällaisissa tilanteissa kuin otamme riskejä, Lankiniemi sanoo.

Kun normaalisti aamulla yhtiön jakeluautot vievät tavaraa kauppoihin, lähtivät yrityksen autot varhain tänä aamuna hakemaan tuotteita pois kaupoista.

– Syynä on se, että kahdesta tuotteesta voi pikatestien perusteella sanoa, että niissä on listeriaa. Kahden tuotteen osalta meillä on lisäksi epäily.

Syyksi epäillään sitä, että normaali pesu ei ole tehonnut jossakin koneiston osassa, ja sinne on päässyt kasvamaan bakteereja.

– Koneistossa on paljon putkia ja venttiileitä. Voi olla, että pesuaine ei vain ole päässyt joka paikkaan. Syytä tähän etsitään, kunnes se löytyy, ja lopuksi puhdistamme laitteiston, Lankiniemi kertoo.

Lankiniemi korostaa, että yritys on toiminut sääntöjen mukaan, eikä laitoksessa ole hänen tietääkseen tehty virheitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.