Oletko käyttänyt näitä maitotuotteita? – Vedetään myynnistä listeriaepäilyn takia

Satakunnassa toimiva meijeriyritys Satamaito vetää tuotteitaan pois myynnistä listeriaepäilyn takia.

Yhtiön valmistamia maitoja, kermoja, piimää sekä maitojuomaa, joissa pakkauspäivä on 10.5., 11.5. tai 12.5., ei suositella käyttämään. Sama koskee yhtiön korkeapastöroituja maitopakkauksia, joissa on parasta ennen -päiväys 30.5., 31.5. tai 1.6. Yhtiö pyytää hävittämään kyseiset tuotteet ja palauttamaan tyhjän pakkauksen ostopaikkaan hyvitystä vastaan.

Listeriabakteeri on vaarallinen erityisesti vanhuksille, sairaille ja raskaana oleville naisille.

Satamaidon tuotteita on myynnissä pääasiassa Satakunnan alueella, mutta myös ympäri Suomea suurkeittiötukkujen kautta.

Yhtiön toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoo, että listeriaepäily paljastui yhtiön omassa rutiinitarkastuksessa. Normaalisti pikatesteistä havaittu listeria häviää pastöroinnin myötä.

– Pastöroinnissa ei ole ollut ongelmaa, vaan tuotteet ovat ilmeisesti saastuneet käsittelyn jälkeen, Oksman kertoo ja pahoittelee tapahtunutta.

Syynä voi olla epäonnistunut pesu

Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi kertoo, että listeriaepäilyn paljastaneet pikatestitulokset kertovat kohtalaisen luotettavasti siitä, että listeriaa on tuotteissa. Testin havaitsemat bakteerit voivat kuitenkin olla kuolleita, joten epäily on varmistettava luotettavammalla viljelymenetelmällä. Viljelyn alustavat tulokset saadaan vasta tänään iltapäivällä.

– Vaikka vaarasta ei ole ihan täyttä varmuutta tässä vaiheessa, mieluummin ylireagoimme tällaisissa tilanteissa kuin otamme riskejä, Lankiniemi sanoo.

Kun normaalisti aamulla yhtiön jakeluautot vievät tavaraa kauppoihin, lähtivät yrityksen autot varhain tänä aamuna hakemaan tuotteita pois kaupoista.

– Syynä on se, että kahdesta tuotteesta voi pikatestien perusteella sanoa, että niissä on listeriaa. Kahden tuotteen osalta meillä on lisäksi epäily.

Syyksi epäillään sitä, että normaali pesu ei ole tehonnut jossakin koneiston osassa, ja sinne on päässyt kasvamaan bakteereja.

– Koneistossa on paljon putkia ja venttiileitä. Voi olla, että pesuaine ei vain ole päässyt joka paikkaan. Syytä tähän etsitään, kunnes se löytyy, ja lopuksi puhdistamme laitteiston, Lankiniemi kertoo.

Lankiniemi korostaa, että yritys on toiminut sääntöjen mukaan, eikä laitoksessa ole hänen tietääkseen tehty virheitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.