Oletko miettinyt, kuka laatii vieraslistan Linnan juhliin? – Kutsulista syntyy vinkeillä ja salapoliisityöllä

Itsenäisyyspäivänä vietettäviin Linnan juhliin kutsutaan eri aloilla ansioituneita suomalaisia. Moni suomalainen haaveilee pääsevänsä joskus juhlimaan. Mutta miten kutsun voi saada, presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen?

– Siihen ei ole yhtä reseptiä. Linnaan kutsutaan eri aloilla ja eri tavoilla ansioituneita ihmisiä.

Linnan kutsun saa vuosittain noin 1 700 ihmistä. Tänä vuonna teemana on yhteinen ympäristömme. Presidentin kanslian mukaan juhlakutsuilla on huo­mioitu erityisesti pieniä ja suurempia ilmasto- sekä ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

– Jokainen vieras on presidentti­parin itsensä kutsuma, Makkonen painottaa.

Taustalla vieraslistaa kokoaa laajempi joukko presidentin kanslian henkilökuntaa. Lista muotoutuu myös vinkkien pohjalta ja salapoliisityöllä.

– Listan kerääminen on aikamoinen homma. Joka vuosi olisi paljon enemmän kutsun ansaitsevia, mutta tilat ovat rajalliset, Makkonen kertoo.

Linnan jokavuotisia vieraita ovat muun muassa kansanedustajat. Lisäksi juhlaan kutsutaan esimerkiksi puolustusvoimien, kirkkokuntien ja diplomaattikunnan edustajia.

Osa virkansa puolesta kutsuttavista saa kutsun vain joidenkin vuosien välein.

– Vuorottelua on jossain määrin lisätty. Sen tavoitteena on, että Linnaan saadaan kutsuttua mahdollisimman paljon uusia ihmisiä.

Vieraslistaa kootaan pitkin vuotta, mutta erityisesti syksyn aikana.

– Pyrimme lähettämään kutsut hyvissä ajoin, että kutsutuilla on aikaa valmistautua. Kerromme, milloin kutsujen lähettäminen on alkanut, mutta periaatteesta emme koskaan kerro, että nyt kaikki kutsut ovat lähteneet.

Linnan vieraista pitää huolen noin 300 ihmisen henkilökunta. Lisäksi juhlista raportoi noin 200 journalistia. Myös Keskisuomalaisen toimittaja ja kuvaaja seuraavat juhlaa.

Lotat ja veteraanit ovat Linnan kunniavieraita ja aloittavat kättelyn myös tänä vuonna. Heitä on kutsuttu tänä vuonna juhlaan noin 50. Luvussa ovat mukana myös puolisot, mutta monen veteraanin mukana saapuu nuorempi avustaja.

Juhlajärjestelyistä vastaava presidentin ensimmäinen adjutantti Pasi Seppälä sanoo, että kuitenkin vain osa veteraaneista pääsee paikalle. Monella esteenä on ikä.

– Veteraanien keski-ikä lähentelee jo sataa.

Tämän hetken tietojen mukaan viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt ei pääse osallistumaan juhlaan.

Keski-Suomesta juhlaan on kutsuttu ainakin kaksi sotainvalidia: haapamäkeläinen Sakari Lahtinen, 95, ja saarijärveläinen Olavi Koivisto, 93.

Tänä vuonna Linnan tarjoiluissa on huomioitu erityisesti ympäristö­vastuu. Se nostaa hieman joitakin kustannuksia, mutta juhlien hintalappu pysyy kokonaisuudessaan ennallaan.

Juhlat maksavat edellisvuosien tapaan noin 200 000 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .