Oletko nähnyt Jekkua? Murtunut omistaja kaipaa apua

Äänekoskelainen Ville Toivonen etsii kuumeisesti karannutta lemmikkipapukaijaansa Jekkua.

Kyseessä on harvinainen, Etelä-Amerikasta peräisin oleva linturotu brasilianara. Toivosen mukaan Suomessa niitä on Jekun lisäksi korkeintaan muutama.

Neljävuotias naaraslintu Jekku oli maanantaina omassa matkahäkissään Suolahden Alkulassa sijaitsevan rivitaloasunnon takapihalla, kun Toivosen äiti huomasi linnun karanneen.

– Se oli saanut häkin lukot auki ja päässyt ulos. Nyt kävi todella huono tuuri, sillä koskaan aiemmin Jekku ei ole saanut lukkoja auki, Toivonen sanoi.

Toivonen oli itse tapahtumahetkellä käymässä kaupassa ja lintuvahdiksi kotiin jäi hänen äitinsä. Jekun lisäksi Toivosella on kuusi neitokakadua, kaksi siniviiriäistä ja pikkuara.

– Äiti soitti saman tien minulle, että Jekku pääsi ulos häkistä. Puhelun aikana se oli vielä pihassa olevan puun oksalla. Kotiin päästyäni se oli ehtinyt jo pidemmälle.

Todennäköisesti lähistöllä

Toivonen uskoo, että Jekku lentelee edelleen Äänekosken Suolahden seudulla. Hän kertoo, että lemmikkilinnut eivät osaa hallita lentoa voimakkaassa tuulessa, jolloin lintu saattaa ajautua lyhyessäkin ajassa pitkälle. Viime päivinä sää on ollut Keski-Suomessa tyyni, josta voi olettaa, että Jekku on edelleen lähellä.

– En usko, että se on päässyt kauhean pitkälle. Yleensä karanneet lemmikkilinnut löytyvät lähistöltä. Ensi viikon maanantaina tilanne on luultavasti eri, silloin Jekku voi olla jo Hirvaskankaan kohdalla.

Omistajan mukaan Jekku saattaa oleskella esimerkiksi puiden oksilla ja kerrostalojen katoilla. Jekun saattaa nähdä myös vesistöjen äärellä, jossa se pääsee juomaan.

– Vaikka se onkin elänyt koko elämänsä häkissä, luontaiset vaistot auttavat selviytymään luonnossa. Suomessa on luonnossa paljon papukaijalle sopivaa syötävää, kuten omenapuun, koivun ja pajun lehtiä sekä kaarnaa. Luontaisesti se ajautuu maistamaan kaikkea ja sitä kautta selviytyy.

Havaintoja kaivataan

Toivonen kertoo olevansa murtunut ja toivoo saavansa rakkaan lemmikkinsä takaisin kotiin. Jekun nokan ja pyrstön välinen pituus on noin 40 senttiä ja painoa sillä on noin 300 grammaa. Papukaijan sulat ovat pääosin vihreitä, mutta joukosta löytyy myös kirkkaan sinistä. Jekku ei osaa puhua.

Kaikki mahdolliset havainnot pyydetään ilmoittamaan suoraan Ville Toivoselle numeroon 044–0808967.

– Jos joku sattuu näkemään Jekun, toiveena on, ettei sitä mennä ajamaan takaa. Se saattaa säikähtää ja lähteä kauemmaksi. Ja jos Jekku lennähtää olalle, kannattaa kävellä rauhassa sisätiloihin ja ilmoittaa suoraan minulle, Toivonen neuvoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .