Oletko syyllistynyt johonkin näistä? Poliisikin tuskastui: "Voi yhen kerran"

Länsi-Uudenmaan poliisi ilmaisi torstaina tuskastuneisuutensa suomalaisten yhteen perisyntiin: naapuririitoihin. Naapuririidat kukkivat vuodenajasta toiseen ja vuosi toisensa perään, kun vierusasukkaiden kanssa kisataan ja kinataan milloin väärässä paikassa olevasta pensaasta ja milloin omalle tontille tulevista oksista.

– Voi yhen kerran. Tämä tasaisen tappavaan tahtiin vuosikymmenet poliisiakin työllistänyt lajityyppi, naapuririidat, se aina vaan on voimiensa tunnossa, poliisi kirjoitti tiedotteeseensa torstaina.

Poliisi sanoo, että naapuririitoja pidetään yhtenä ikävimmistä asioista tutkia, kun ei oteta henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia laskuihin.

– Milloin on pensas väärässä paikassa, kuoppa kaivettu liian lähelle aitaa, naapurin oksat tulevat omalle puolelle, pihavalot ovat liian kirkkaat, naapurin auton ovi aukaistessa rikkoo toisen parkkiruudun "ilmatilaa", lapset piirtelevät liidulla katuun, melusta, hajusta, väärästä pärstäkertoimesta, koirista, kissoista tai vaikkapa tien rasitusoikeudesta puhumattakaan, poliisi luettelee.

– Joskus on tehnyt mieli kysyä, että kopterillako olit naapurin ajatellut liitelevän sinne omalle tontilleen.

Ja kun näistä kesän ja syksyn ärsytyksistä on selvitty, tulee talvi.

– Ja kohta alkaa lumen luonti. Sepä se vasta tajunnan räjäyttää.

– Kasat ovat väärässä paikassa. Lumenluontivuoroja ei hoideta. Jos lunta sataa metrin vuorokauden sisällä, niin taitaa sekin olla naapurin vika. Katujen kunnossapitäjät jättävät lumivanan pihatien eteen.

Poliisin mukaan suurin osa naapuririidoista ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä ja ne jäävät yksityisoikeudellisiksi riita-asioiksi – jos edes niiksi. Jotkut naapurit pystyvät sopimaan riitansa hetken henkeä vedettyään, mutta jotkut, "ne pahimmat", jatkuvat vuodesta toiseen. Pahimmat tapaukset poikivat rikosilmoituksia toinen toisensa perään, jopa kymmenittäin.

– Jompikumpi osapuoli saa jossain kohtaa "erävoiton" käräjä-, hovi- tai korkeimmassa oikeudessa, mutta sitten jatketaan uuden ilmoituksen kanssa. Vuodesta toiseen.

Poliisi muistuttaa, ettei naapuririidoissa ole voittajia.

– Viisaampi väistää, jos pystyy.

– Jos toisella osapuolella ei ole kaikki "inkkarit kanootissa" tai "muumit laaksossa", niin kaikenlainen järkevä argumentointi on mahdotonta. Ja se, kellä ne palikat eivät ole kohdillaan, on toisen mielestä aina se toinen osapuoli. Niinpä jatketaan maailman tappiin asti. Periaatteen vuoksi. Siinä se elämä sitten menikin.

Oletko riidellyt naapurisi kanssa? Oletko huomaamattasi syyllistynyt johonkin näistä? Kuinka tilanne ratkesi vai jatkuuko vihanpito edelleen? Kerro naapuririidastasi kommentoimalla tätä juttua.