"Oli suositellut vahvasti ettei oikeusvarmuusilmoitusta tehtäisi" – Pääministerin esikunta tarkensi notifikaatiokeskustelun vaiheita

EU-komissio ei kaipaa sote-notifikaatiota, eikä sieltä suositella oikeusvarmuusilmoituksen tekemistä. Näin kerrottiin maanantaina pääministerin esikunnasta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esikunnan mukaan kilpailukykykomissaari Margarethe Vestagerin kabinettipäällikkö Ditte Juul-Jörgensen oli ollut puhelimitse yhteydessä Suomen EU-edustuston pysyvään edustajaan viime viikolla. Kabinettipäällikkö oli poikkeuksellisesti soittanut suoraan oma-aloitteisesti pysyvälle edustajalle. Pääministerin esikunnan mukaan viestin sisällössä ei sinänsä ollut hallitukselle uutta tietoa. Komissio on ollut koko ajan johdonmukainen siinä, että sotea ei pitäisi notifioida.

Pysyvä edustusto välitti hallitukselle tiedon, että kabinettipäällikkö Juul-Jörgensen oli suositellut vahvasti, että oikeusvarmuusilmoitusta ei tehtäisi.

Kabinettipäällikön mukaan ilmoituksen avulla ”ei ole ollenkaan helppoa saavuttaa oikeudellista varmuutta asiassa, joka on näin monitahoinen”. Pääministerin esikunnan mukaan hän oli jatkanut, että “my recommendation is not to notify but to look for another way which might be helpful”. Eli karkeasti suomennettuna, että suositukseni on olla notifoimatta, mutta tutkikaa toista tapaa mikä voisi olla avuksi. STT:n saamassa viestissä ei avata, mikä tämä toinen tapa voisi olla.

 

"Oikeusvarmuusilmoitus komissiolle kuitenkin tehdään"

Pääministeri Sipilä oli sunnuntaina Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla toiveikas sote-uudistuksen etenemisestä vaikeuksista huolimatta. EU:lle tehtävästä notifikaatiosta on Sipilän mukaan keskusteltu komission kanssa yli vuoden ajan.

– Viimeksi perjantaina sain hyvin tuntemaltani kilpailukomissaarilta (Margarethe Vestagerilta), hänen kabinetistaan, viestin jossa selkeästi sanotaan, että heidän vahva suosituksensa on, että ette tuo tätä heille käsittelyyn, Sipilä sanoi sunnuntaina ja tarkensi, että viesti tuli Vestagerin kabinettipäälliköltä.

Sipilän mukaan komissio on koko ajan sanonut, ettei se halua sote-uudistusta käsittelyynsä. Hallituksen mukaan sote-uudistukseen ei sisälly kiellettyjä valtiontukia.

– Oikeusvarmuuden hankkiminen tästä olisi hyvin monimutkainen prosessi, ja lopullinen varmuus tulisi vasta EU-tuomioistuimen kautta, Sipilä perusteli.

Perustuslakivaliokunnan linjauksen perusteella oikeusvarmuusilmoitus komissiolle kuitenkin tehdään, Sipilä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valvirassa pohditaan, pitäisikö esteettisille hoidoille laatia ohjeistus – nyt laki ei ota kantaa siihen, kuka saa ruiskuttaa täyteaineita ja tehdä vampyyrihoitoja

Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona

Raskas liikenne joutuu poliisin tehosyyniin tällä viikolla

Poliisi valvoo raskasta liikennettä tehostetusti koko maassa alkavalla viikolla – ajo- ja lepoaikojen noudattaminen valvonnan painopisteinä

Buddhalaisen luostarin avajaiset keräsivät väkeä Kuopion Syväinniemeen – päämunkille lahjaksi ruisleipää

John Smith -festivaali ei juuri poliisia työllistänyt – "Päästiin aika vähällä"

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Suomessa EU-maiden viidenneksi kallein bensa tällä viikolla – näissä maissa automatkaajan kannattaa tankata

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.