Olkiluodon voimala myöhästyy jälleen – Uuden aikataulun mukaan kolmosreaktori käynnistyy 10 vuotta myöhässä

Olkiluodon kolmosreaktorin valmistumisaikataulua on siirretty toistuvasti. Myös voimalan kustannusarvio on pettänyt täydellisesti.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käynnistyminen viivästyy yhä. Teollisuuden Voiman (TVO) mukaan säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019. Aiemman aikataulun mukaan sähköntuotannon oli määrä alkaa vuoden 2018 lopussa.

– Olemme hyvin pettyneitä tähän lisäviiveeseen. Projektissa on vielä huomattavan paljon työtä jäljellä, ja on välttämätöntä, että kaikki tarvittavat tekniset, taloudelliset ja henkilöresurssit osoitetaan projektin käyttöön. Ranskan ydinvoiman rakennejärjestely ei saa vaarantaa tätä, sanoo TVO:n OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen.

Teollisuuden Voima kertoo saaneensa tiedon myöhästymisestä laitostoimittajalta, jonka muodostavat muiden muassa ranskalainen Areva ja saksalainen Siemens. Eurajoen Olkiluotoon valmistuvan kolmosreaktorin piti alkuperäisen aikataulun mukaan käynnistyä jo vuonna 2009. Rakennustyöt käynnistyivät vuonna 2005.

Aikataulu siirtynyt lähes vuosittain

Olkiluodon kolmosreaktorin valmistumisaikataulua on siirretty toistuvasti. Ensimmäisen kerran aikataulua siirrettiin vuodella eteenpäin vuonna 2006. Sen jälkeen aikataulua on siirretty lähes vuosittain. Syksyllä 2014 Areva kertoi, että aikataulu siirtyy jälleen ja kolmosreaktori voidaan ottaa kaupalliseen käyttöön loppuvuodesta 2018. Samalla voimalan kustannusarvio on pettänyt täydellisesti.

TVO ja laitostoimittaja ratkovat välimiesmenettelyssä kiistaa ydinvoimaprojektin viivästymisestä ja siitä aiheutuneista kustannuksista. TVO:n arvio kustannuksistaan ja menetyksistään on noin 2,6 miljardia euroa, jota se vaatii laitostoimittajalta välimiesmenettelyn kautta.

Laitostoimittaja puolestaan vaatii noin 3,5 miljardia TVO:lta. Sen vaatimukset koostuvat muun muassa väitetystä saamatta jääneestä voitosta ja viivästetyistä maksueristä ja viivästyskoroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.