Olli Sahimäki jätti uusia pandavalituksia oikeuteen – kaupunginjohtajasta eläkeläinen väärinkäyttää demokratiaa

Ähtäriläinen eläkeläinen Olli Sahimäki on jättänyt uusia valituksia Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyyn. Toukokuussa Sahimäki valitti kaupungin päätöksestä rakentaa keilahalli. Nyt valitukset koskevat raskaasti tappiollisen Ähtärin Eläinpuisto Oy:n lainan 4 miljoonan euron omavelkaista takausta, Hotelli Mesikämmenen oman pääoman vahvistamista miljoonalla eurolla ja Snowpanda Resort Ähtärin oman pääoman vahvistamista niin ikään miljoonalla eurolla. Omavelkainen takaus tulee kaupungin maksettavaksi, jos eläinpuiston taustayhtiö ei selviä veloistaan. Yhtiö on lähes kokonaan kaupungin omistama.

Valittajan mukaan Ähtärin kaupunginvaltuustossa yrittäjillä on liian vahva asema ja heidän vastuuntunto kaupungin taloudesta puuttuu.

– Ähtärin talouden alamäki alkoi Minisuomen rakentamisesta 30 vuotta sitten. Niitä velkoja on vieläkin 4 miljoonaa euroa. Velat piilotettiin Ähtärin Energian ja Veden taseisiin vuonna 2008 yhdessä kaupungin 4 miljoonan euron velan kanssa. Kun tässä laskee kaikki panostukset yhteen, on veronmaksajille kaatumassa yhteensä 40 miljoonan euron velat ja takaukset. Yrittäjillä on liikaa valtaa valtuustossa eikä vastuuntuntoa taloudesta, sanoo Sahimäki.

Ähtärin eläinpuiston kevättalvi ja kevät ovat sujuneet yleisökäyntien suhteen hyvin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäen mukaan.

– Pandojen myötä kävijämäärät helmi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa ovat ylittäneet tavoitteet. Tällaisia sesongin ulkopuolisia plustuloksia on tehty viimeksi vuonna 2006. Selvityksen mukaan muiden pandaeläinpuistojen kävijämäärän perusteella Ähtärissä on realistinen mahdollisuus päästä 100 000 lisäkävijään vuodessa, uskoo Pienimäki.

Sahimäki kaivaa esiin vuoden vaihteen tilinpäätökset.

– Eläinpuiston tappio ylitti 420 000 euroa ja hotellin tulos oli 140 000 euroa tappiolla. Molemmat ovat lähellä konkurssia ja päätöksillä valtuusto ei vahvista niiden pääomaa. Ne menevät suoraan velkoihin. Olen tässä veronmaksajan asialla. Meillä on homeiset koulut ja terveydenhuollon palveluissa on heikennykset. Päivystys on siirretty 30 kilometrin päähän Alavudelle, kertoo Sahimäki.

Kaupunginjohtaja Pienimäki näkee Sahimäen demokratian väärinkäyttäjänä.

– Ähtäriläisistä lähes kaikki ovat Pandahankkeen takana. Tässä ehkä eläkeläinen käyttää demokratiaa väärin ja lisää myös riskejä. Pandatalon hinta nousi juuri Sahimäen valitusten takia. 70-luvulla perustetun eläinpuiston masterplan ulottuu vuoteen 2030. Siinä keskeinen laajennus on pohjoisen Aasian eläimistöön skandinaavisen havumetsäeläimistön täydentämiseksi. Sahimäki katsoo asiaa liian kapeasta näkökulmasta. Vuoden 2012 tutkimuksen mukaan matkailu toi Ähtärin muille yrittäjille 12 miljoonaa euroa vuodessa ja työllistävä vaikutus oli 82 työvuotta. Jos ja kun eläinpuiston masterplanin 100 000 lisäkävijää toteutuu, se tuo 6 miljoonan euron liikevaihdon sekä 40 henkilötyövuotta lisää. Valtuutetut ymmärtävät, että Ähtärin tulevaisuutta rakennetaan nimenomaan matkailulla, toteaa Pienimäki.

Eläkeläisen aikaisemmat valitukset ovat menestyneet oikeuskäsittelyssä. Korkein hallinto-oikeus piti voimassa Vaasan hallinto-oikeuden kumoavan päätöksen 8,2 miljoonan euron rahoitustakauksen myöntämisestä Pandatalon rakentamiseen. Tuo valitus kohotti Pandalan rakennuskustannuksia.

– Tuo Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on vahva ja kuntalain pykälät antavat valituksilleni nytkin juridisesti vahvan pohjan. Kyllä nämä valitukset hyväksytään oikeudessa. Pandala päätynee lopulta Osuuspankin haltuun ja pandat takaisin Kiinaan. Matkailusijoituksissa on Ähtärissä kerta kaikkiaan liian suuret riskit, sanoo Sahimäki.

– Yksi valittaja estää enemmistön tahdon toteutumista, uusien työpaikkojen syntymistä sekä lisää riskiä. Ehkä lainsäädäntöä olisi näiltä osin aika uudistaa, pohtii Pienimäki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .