Pihoilla liikkuu hämäriä kauppiaita – metrille hintaa jopa tuhansia euroja

Pakettiautomyyntiin kotipihalla kannattaa suhtautua varauksella ja pyytää tarjouksia myös muualta.

Jos savuhormin korjausta tarjotaan kiireellä ostettavaksi kovin pikaisen hormin tarkastuksen jälkeen, on syytä malttaa mielensä. Nuohousalan Keskusliiton mukaan tarjous korjauksesta on syytä pyytää aina useammalta urakoitsijalta. Hormin korjaustarve taas kannattaa arvioittaa oman alueen nuohoojalla.

Nuohoojat ovat havainneet, että eri puolilla Suomea liikkuu kuluttajille ilmaisia savuhormien tarkastuksia markkinoivia palveluntarjoajia, joilla ei näytä olevan tietoa kotimyynnin pelisäännöistä. Tavoitteena näyttäisikin olevan päästä kiinteistönomistajan kanssa nopeasti sopimukseen hormien korjaamisesta.

Erilaisia remontteja ja palveluja on omakotitalonomistajille myyty Suomessa niin sanotusti "pakettiautoista" jo vuosia. Kaupantekotilanteissa on tyypillisesti kiire.

– Asiakkaalle voi jäädä epäselväksi, onko savuhormi todella korjaamisen tarpeessa, kun palveluntarjoaja kertoo värikkäästi, minkälaisia ongelmia korjaamatta jäävät savuhormiviat pahimmillaan saattavat aiheuttaa. Päätös pitäisi tehdä heti. Erityisen arveluttavaa tällainen toiminta on, kun asiakkaat ovat iäkkäitä, Nuohousalan Keskusliiton puheenjohtaja Tapio Lehtimäki huomauttaa.

Muutaman metrin hormikorjaustyön kustannukset ovat voineet nousta kohtuuttoman korkeiksi, jopa useisiin tuhansiin euroihin. Todellisuudessa korjauskustannuksiin perustuvat veloitushinnat ovat noin 150 euroa hormimetriltä. Esimerkiksi noin kuusimetrisen hormin massaus maksaa alle tuhat euroa.

Nuohousalan Keskusliitto epäilee, että kaikilla tarkastajina toimineilla palveluntarjoajilla ei välttämättä ole ollut riittävää asiantuntemusta ja välineistöä tulisijojen ja hormien tarkastamiseen. Ei riitä, että pelkkä hormin sisäpinta tarkistetaan. Tulisijojen ja hormien todellisen kunnon selvittämiseen tarvitaan monia erilaisia välineitä ja mittalaitteita, kuten hormikamera, endoskooppi, vuotomittari, lämpökamera, infrapunalämpömittari, paine-eromittari ja savukaasuanalysaattori.

Kotimyynnissä kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus ilmoittamalla asiasta peruuttamislomakkeella tai muulla tavalla 14 päivän aikana. Jos kuluttaja ei ole saanut riittävästi tietoja kaupasta, esimerkiksi peruuttamisehdoista, kuluttaja voi vapautua joko osittain tai kokonaan maksuvelvoitteista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.