Omat autonkuljettajat kotihoitajille? – Parkkiongelmaan ei löydy helppoa ratkaisua

Selvityksen mukaan kuljettajien työaika valuisi odotteluun.

Autonkuljettajien palkkaaminen kaupungin kotihoitoon ei kannata taloudellisesti eikä toiminnallisesti, koska kuljettajat eivät voi tai eivät saa tehdä odotusaikana kotihoidon tehtäviä.

– Paras hyöty kuljettajista olisi kaupungin keskusta-alueella, jossa kuljettaja voisi toimia usean kotihoitajan kuljettajana. Kuitenkin keskustassa jo nyt autoihin tulee vähiten ajokilometrejä tai liikutaan jalan tai pyörällä. Alueilla, joilla kuljettajasta voisi olla hyötyä, jää hyöty kuljettajan työajasta olemattomaksi pitkien odotusaikojen vuoksi, palvelujohtaja Maarit Raappana sanoo.

Autonkuljettajien palkkaamista selvitettiin vanhuspalveluissa kaupunginhallituksen toimeksiannosta. Viiden kuljettajan vuotuiset palkkakulut olisivat noin 275 000 euroa.

Ongelma-alueilla jopa sakkopaikalle

Tiheään asutuilla asuinalueilla eli lähinnä Kuokkalassa, Palokassa ja Lohikoskella pysäköintipaikan etsiminen on ajoittain työlästä. Toinen ongelma on, että auto joudutaan jättämään mahdollisesti sakkopaikalle.

Kaupunkirakennepalvelujen arvion mukaan Palokan ja Lohikosken kohteet voi hoitaa nykyisillä pysäköintijärjestelyillä. Kohteet vaihtuvat usein ja muutoksiin on käytännössä mahdotonta vastata yleisten katu- ja pysäköintialueiden pysäköintijärjestelyillä. Kohteissa, joissa pysäköinti koetaan ongelmalliseksi, voidaan keinoja pysäköinnin helpottamiseksi selvittää tapauskohtaisesti.

– Esimerkiksi Palokan Ritoniemessä kävelymatka kotihoidon kohteista yleisille pysäköintipaikoille on enintään noin 200 metriä, mitä voisi pitää työn kannalta hyväksyttävänä kävelymatkana, Raappana sanoo.

Taloyhtiöt apuun?

Ongelmat eivät ole päivittäisiä, mutta ne vievät asiakkaalle tarkoitettua aikaa parkkipaikan etsimiseen.

– Ongelmallisissa kohteissa taloyhtiöt ovat merkittävässä roolissa, sillä kotihoidon asiakkaat eivät välttämättä omista autopaikkoja. Isännöitsijät voisivat pohtia asiaa. Kaupunki ei voi vaikuttaa taloyhtiöiden pysäköinnin linjauksiin, Raappana kertoo.

Asiakas tai hänen omaisensa voi hoitaa asiaa taloyhtiön kanssa.

– Toivomme taloyhtiöiden myös itse huomioivan asian, kun yhtiössä asuu iäkkäitä ihmisiä, Raappana sanoo.

2,5 miljoonaa kilometriä vuodessa

Kaupungin kotihoidossa on noin 1 000 omaa asiakasta ja ostopalvelualueilla noin 500 asiakasta. Kaupungin kotihoidossa on noin 260 työntekijää. Kotihoidon käytössä on tällä hetkellä 40 leasingautoa, joille kertyy vuosittain noin 2,5 miljoonaa ajokilometriä. Lisäksi kotihoidon asiakaskäynneillä ajetaan työntekijöiden omilla autoilla noin 200 000 kilometriä vuosittain.

Osa hoitajista liikkuu polkupyörillä tai jalan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .