Omat juomat ärsyttävät alkoholilakiesityksessä

Erityisesti lakiesityksessä hiertää asiakkaan omien alkoholijuomien salliminen tilausravintoloissa.

Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestö MaRa kannattaa alkoholilain uudistamista, mutta eduskuntaan syksyllä menevässä lakiesityksessä on järjestön mukaan edelleen ongelmia.

Erityisesti hiertää asiakkaan omien alkoholijuomien salliminen tilausravintoloissa. MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan se vääristää kilpailua.

– Tuolla maaseudulla hotelleissa, kylpylöissä ja ravintoloissa se on todella kova isku, kun syntymäpäivä- ja hääjuhlat siirtyvät omat alkoholijuomat salliviin tilausravintoloihin.

Lapin mukaan omien juomien tuominen tilausravintolaan on toki mahdollista nykyäänkin ja on satoja ravintoloita, jotka sitä tekevät.

– Pahimmillaan eräs ravintolayritys, jolla oli paljon häätilaisuuksia ja syntymäpäiväjuhlia useissa ravintoloissa, heidän liikevaihdostaan on kadonnut 75 prosenttia.

MaRan mukaan omien juomien salliminen tilausravintoloissa avaa ovet Baltiasta tuodulle halvemmalle alkoholille.

Toinen MaRan kritisoima kohta liittyy järjestyksenvalvontaan. Esityksessä anniskeluaikaa jatkettaessa jokaista alkavaa sataa asiakasta kohti pitää olla järjestyksen valvoja. Lapin mukaan ehdotus iskisi pieniin perhepubeihin.

– Pitäisi palkata ulkopuolinen valvoja, ja se kustannus on liian suuri.

Lapin mukaan työntekijöiden turvallisuudesta ei haluta tinkiä, mutta asiassa on aiemmin ollut alalla vain vähän ongelmia.

Vihreää valoa MaRa näyttää muun muassa pienpanimotoiminnalle, joka puolestaan virkistäisi alaa.

– Se varmaan johtaa siihen, että ravintoloihinkin tulee enemmän pienpanimoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Alkuvuosi lupaillut mammonaa matkailu- ja ravintola-alan yrityksille