Omenankehrääjäkoit meinasivat tuhota koko Survon omenatarhan Jyväskylässä

Glyfosaatin käyttö loppuu Jyväskylän Survossa, mutta muuten omanatarhan hoito jatkuu ennallaan. Lähes kahden hehtaarin tarhaa hoidetaan viljelyn vaatimin toimin.

– Puut leikataan joka vuosi kevättalvella, ja tarvittaessa niitä ruiskutetaan tuhohyönteisiä vastaan, ylläpitohortonomi Ylitalo sanoo.

Viime keväänä puut käsiteltiin öljypohjaisella kevätruiskutteella. Uhkana oli omenankehrääjäkoi, jonka toukat uhkasivat syödä puut lehdettömiksi. Kevätruiskutus esti puussa talvehtineiden toukkien kuoriutumisen.

– Sitä oli tarkkailtu useampana vuonna ja vaarana oli, että koit tuhoavat koko tarhan puut. Ruiskutus onnistui, sillä tänä vuonna sato oli ilmeisesti todella hyvä, ainakin se oli nopeasti kerätty pois, Ylitalo sanoo.

Tuholaistilannetta tarkkaillaan edelleen. Sama tilanne voi olla edessä taas jonakin keväänä. Toisin kuin sukulaislajinsa pihlajanmarjakoi, omenankehrääjäkoi pysyttelee vain omenapuissa, eikä iske vaihtoehtoisesti lähistöllä kasvaviin pihlajiin.

Kesäkaudella Survon omenatarhan alue siistitään kerran viikossa. Puiden alta kerätään maahan varisseet lehdet ja omenat. Niissä talvehtivat omenaruven ja muumiotaudin taudinaiheuttajat, jotka heikentävät omenoiden laatua.

Puistoa hoidetaan A3- hoitoluokassa: sen mukaan nurmikko leikataan kesällä sen mukaan, että se ei pääse kasvamaan 25:tä senttimetriä korkeammaksi. Kuorikate puiden alla estää rikkaruohojen kasvun, katetta listään tarpeen mukana.

Omenatarha sai alkunsa vuonna 2002, kun Jyväskylän kaupungin silloisen teknisen palvelukeskuksen väki istutti puut juhlavuotensa kunniaksi. Uusia taimia istutettiin vuonna 2016. Virkamiestöiden ohessa istutetuissa puistossa on paljon muun muassa kesäomenalajikkeita kuten ’Lepaan Melonia’, ’Tsaarin Kilpeä’ ja ’Snyggiä’. Syyslajikkeita ovat esimerkiksi ’Ananaskaneli’, ’Grenman’ ja ’Keltakaneli’ . Talvilajikkeita ovat muun muassa ’Anisovka’, ’Hibernal’ ja ’Lepaan Liereä’.Reunoilla on koristeomenapuita ja sattumalta myös syöntiomenien seassa.

– Yllätyksiä näyttää tulleen, kun on ollut paljon väkeä istuttamassa, nauraa ylläpitohortonomi Ylitalo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .