Omistajapolitiikan linjaukset eduskunnan pureksittaviksi

Hallitus esitteli viime viikolla pitkään odotetut valtion omistajapolitiikan uudet suuntaviivat.

Eduskunta pääsee tänään pureksimaan valtion omistajapolitiikan linjauksia, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa pääministerin ilmoituksen valtion omistajaohjauspolitiikasta.

Hallitus esitteli viime viikolla pitkään odotetut valtion omistajapolitiikan uudet suuntaviivat. Ne ovat myllertämässä perusteellisesti valtio-omistuksia.

Kiinnostava muutos on esitys uudesta valtion kehitysyhtiöstä, jonne olisi siirtymässä hyvä siivu valtion yhtiöomistuksia. Yhtiössä olevien omistusten myynneistä saatavaa pääomaa voitaisiin käyttää "uuden synnyttämiseen". Uuteen yhtiöön on menossa muun muassa siivu valtion Neste-omistuksesta ja lähes puolet valtion kokonaan omistamasta Postista.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara sanoi viime viikolla STT:lle, että kehitysyhtiöön siirrettävä omistus on sellaista, josta valtio voi luopua sopivan tilaisuuden tullen.

Heliövaaran mukaan yli puolessa kehitysyhtiöön siirrettävistä yhtiöomistuksista pitää saada aikaiseksi isoa liikettä vaalikauden aikana. Hän sanoi, että ensisijainen vaihtoehto omistuksista luopumiselle on pörssilistaus. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi yritysmyynnit ja yritysten fuusiot.