Onko Paul Getty mystinen Amerikan setä?

Jyväskylän tarkimmin varjelluksi salaisuudeksi on noussut mystinen amerikkalainen rahoitustaho, joka on kiinnostunut Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten korjauksesta.

Salaisuuden tietää vain Alvar Aalto -museon johtaja Tommi Lindh, joka kieltäytyy kertomasta rahoittajatahon nimeä.

Lindh on asiantuntijan roolissa toimittanut amerikkalaistaholle viiden kohteen listan, jossa Valtiontalo mainitaan kipeimmin korjausta tarvitsevana kohteena. Muut Lindhin listalle valitsemat kohteet ovat Muuratsalon koetalo, Säynätsalon kunnantalo, Imatran Vuoksenniskan kirkko ja Paimion parantola.

Lindh paljastaa rahoittajasta vain, että kyseessä on amerikkalainen yleishyödyllinen organisaatio, jolla on pitkät perinteet tämän tyyppisessä rahoitus- ja tukikuvioissa.

Keskisuomalaisen selvityksen mukaan kyseessä voi olla todella merkittävä taho, öljymiljardööri Jean Paul Gettyn (1892–1976) nimeä kantava säätiö Getty Foundation. Sen sisällä Los Angelesissa toimiva The Getty Conservation Institute (GCI) julkisti keväällä 2012 uuden kansainvälisen hankkeensa, jossa etsitään modernin arkkitehtuurin kohteita kunnostettavaksi.

Gettyn säätiö on rahoittanut myös Alvar Aallon kirjaston restauraatiota Viipurissa.

Lindh ei suostunut myöntämään eikä kieltämään, että kyseessä olisi Gettyn säätiö.

Valtiontalon tulevaisuus kuumottaa kaupungissa jälleen siksi, että tuore korkeimman hallinto-oikeuden päätös palautti suojelurakennuksen kaupungin syliin seitsemän vuotta kaupanteon jälkeen.

Valtiontalon uutta myyntikierrosta ryhdytään valmistelemaan Jyväskylän kaupungin Tilapalvelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.