Onko lemmikin pitäminen väärin? "Kaksi koiraa on, silti mietin, onko oikeutta pitää niitä"

Huvipuisto Särkänniemi kertoi alkuviikolla delfinaarionsa lakkauttamisesta. Osa suomalaisista piti tapausta eläinten oikeuksien riemuvoittona, mutta osaa delfinaarion loppuminen harmitti. Samalla heräsi myös suurempi kysymys: onko lemmikkien pitäminen ylipäätään oikein?

Pyysimme Keskisuomalaisen lukijoilta kommentteja kotieläinten pitämisestä ja sen oikeutuksesta. Kysymys herätti tunteita ja kirvoitti yli 40 kommenttia.

Joidenkin mielestä oikeus pitää kotieläintä oli itsestäänselvyys. Suurempi osa lukijoista taas piti kotieläimien pitämistä hyväksyttävänä, jos eläin vain saa elää aktiivista ja lajillensa ominaista elämää.

Osa peräänkuulutti pohdintaa siitä, onko edes mahdollista tarjota kotioloissa eläimelle aidoti ajityypillistä elämää.

Näin lukijat kommentoivat lemmikkien pitämisen oikeutusta

Minusta lemmikkien pitoon ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan se riippuu siitä, millaiset olosuhteet omistaja voi lemmikille tarjota. Jos koira on yksin kotona kaiket päivät ja pääsee pari kertaa nopealle pissareissulle, niin sellaista en itse sallisi. Tai kalliin kisahevosen pitämistä jatkuvasti sisätiloissa, jotta se ei vaan loukkaantuisi. Mutta jos eläimellä on paljon virikkeitä, seuraa ja mahdollisuus liikkua tarvitsemansa määrän, niin en näe lemmikinpidossa ongelmaa.

Nimimerkki Nagiko

Siis robotteihinko sitä pitäisi siirtyä, että maailma pelastuisi? Koiriakin meillä on ollut, mutta tällä hetkellä minulla on kolme onnellista kissaa. Niitä hellitään ja lellitään, mutta kyllä ovat hyödyllisiä, hoitavat emäntänsä terveyttä sekä pitävät tanhuvilla hiiret, myyrät ja rotat kurissa.

Riitta-Liisa Hangasjärvi

Olen samaa mieltä, että ei kannata hankkia lemmikkiä, jos sen kanssa ei ehdi olla ja harrastaa. Kerrostaloasuminen ei välttämättä kerro kaikkea, voihan siellä asua lemmikki joka on otettu omakotitaloon, mutta omistajalle on tullut muutto eteen. Lemmikinpitoon kyllä suosittelisin vahvaa eläytymistä myös eläimen tunnemaailmaan. Ja jos joku kauppaa lemmikkiä liian halvalla, tee ilmoitus poliisille! Kyseessä voi olla pentutehdas.

Iita Mykkänen

Ei se eläin ole minulle mikään perheidyllin kruunu. Eläinten inhimillistäminen tuntuu minulle vieraalta. Eläintä voi rakastaa eniten antamalla sen elää osana luontoa. Kaikkea ei tarvitse itse hallita ja omistaa.

Hanna Vähälä Os Hytönen

Lemmikkihän otetaan yleensä siksi että se tuottaisi omistajalleen iloa. On meilläkin lemmikkejä, kaksi kissaa, emäntä kun niistä tykkää. Ovat ne aika mukavia veitikoita, ja koitan pitää huolen että saisivat elää omanlaista elämäänsä.

Nimimerkki Romeo

Mielestäni aidosti eläinrakas ihminen jättää eläimet luonnolliseen ympäristöönsä eikä hanki kotieläimiä itsekkäin tavoittein. Harrastukseen (kuten metsästys) käytettävät koirat ovat asia erikseen ja yleensä näistä eläimistä pidetään parempaa kuin hyvää huolta. Näyttelyeläimet taas ovat mielestäni vääristymä kulttuurissa.

Leo Kokkonen

Itse olen miettinyt tätä asiaa viime aikoina. Kaksi koiraa on, mutaa silti mietin, onko oikeutta ottaa ja pitää niitä.

Irina Lindholm

Eipä ole eläinsuojeluviranomaiset kovin suurta metakkaa nostaneet tavallisten pulliaisten lemmikkien kohtelusta. Marsuja, hamstereita, rottia, kissoja yms. pitää ipanoitten rääkättäväsi hankkia, kun toisillakin on. Eivät nekään kuulu häkkiin, eikä vankeuteen. Alkuinnostuksen mentyä unohtuvat oman onnensa nojaan. Mutta kun se raha puhuu joka paikassa. Sehän on mitä melkoisin bisnes nykyään, tuo elukoitten rahtaaminen lemmikeiksi esim. Etelä-Amerikan viidakoista.

Timmis

Jos muistetaan, että lemmikki on eläin. Esimerkiksi koira kuin koira, oli siis rodultaan mikä hyvänsä, on suden jälkeläinen. Jo yksi koira mielessään tekee omistajan kanssa lauman. Siksipä koiranomistajan pitäisi minusta tietää edes vähän susilauman käyttäytymismalleja.

Henna Ikonen

Lemmikit on hankitaan nykyään sen takia kun ne on niin "söpöjä" ja pitää "seuraa". Yhtäkaikki eläimet on vankeina asunnoissa ja ulos pääsee hihnan jatkeena. Ei se häkkiä miksikään muuta jos se on omistajan asunto. Kalterit ehkä puuttuu, eikä aina nekään.

Pekka Pekkarinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.