Onko oppivelvollisuuden pidentäminen hyvä investointi vai väärin kohdistettu menoerä?

Hallitusneuvotteluissa sovittu oppivelvollisuuden pidentäminen toiselle asteelle ei saa varauksetonta tukea opetusalan ammattilaisilta.

Uutissuomalainen kokosi perusteluja oppivelvollisuuden pidentämisen puolesta ja sitä vastaan.

Näkemykset perustuvat Uutissuomalaisen runsaalle kymmenelle järjestölle tekemään kyselyyn, johon vastasivat Opettajien ammattijärjestö OAJ, SAK, STTK, EK, Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto, Me-säätiö ja Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.

Puolesta: Parantaisi työllisyyttä

Oppivelvollisuuden pidentämistä kannattavat näkevät, että ratkaisu vähentäisi pelkän perusasteen varaan jäävien määrää, parantaisi työllisyyttä ja pienentäisi näin syrjäytymisriskiä. Pelkän peruskoulun varassa olevien työllisyysaste on vain 41 prosenttia.

– Oppivelvollisuuden pidentäminen tuo vastuuta ennen kaikkea yhteiskunnalle eli valtiolle ja kunnille huolehtia että kaikki pysyvät mukana, sanoo SAK:n koulutus- ja työllisyysasioiden päällikkö Mikko Heinikoski.

– Se on vahva signaali niin opiskelijoille kuin oppilaitoksille siitä, että keskeyttäminen ei ole enää vaihtoehto, sanoo Opettajien ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

OAJ kannattaa oppivelvollisuuden pidentämistä sekä alku- että loppupäästä.

Vastaan: Toisella asteella jo myöhäistä

Oppivelvollisuuden pidentämistä vastustavat huomauttavat, että koulupudokkuuden taustalla on usein heikot perustaidot. Ongelmien korjaaminen vasta toisella asteella on vaikeaa.

– Lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan perustaidot täytyy oppia peruskoulussa, tiivistää opetuksen ja kulttuurin johtaja Terhi Päivärinta Kuntaliitosta.

Moni näkeekin, että ensisijaisesti pitäisi vahvistaa perusopetusta. Tätä toivovat myös oppivelvollisuuden pidentämistä kannattavat.

Iltalehden julkaiseman hallitusohjelmaluonnoksen mukaan hallitus onkin aikeissa myös kehittää perusopetusta ja lisätä sen rahoitusta.

Vastaan: Kallis ratkaisu

Yksi oppivelvollisuuden pidentämisen suurista kysymyksistä ovat kustannukset. Arviot hintalapusta vaihtelevat sen mukaan, mitä mukaan lasketaan.

Esimerkiksi SAK laskee lisäkustannuksiin lähinnä ilmaiset oppimateriaalit ja päätyy noin sataan miljoonaan euroon.

Moni Uutissuomalaisen kyselyyn vastannut järjestö pitää realistisina Kuntaliiton viime keväänä tekemiä laskelmia. Niiden mukaan hinta olisi noin 200 miljoonaa euroa vuodessa, jos oppivelvollisuutta jatkettaisiin toisen asteen loppuun asti eli 19-vuotiaaksi. Summaan sisältyvät muun muassa oppimateriaalit, ohjaus, tukitoimet, koulumatkatuki ja opiskelijamäärän lisääntyminen.

OAJ:n mukaan kustannus olisi jopa 300 miljoonaa, sisältäen muun muassa sitovan opettajamitoituksen, vahvemman ohjauksen ja tuen sekä lisää erityisopettajia.

Uudistuksen vastustajat epäilevät, että oppivelvollisuusiän nostamisen kustannukset olisivat pois esimerkiksi perusopetuksen parantamisesta sekä ohjauksen ja tukitoimien parantamisesta. Heistä raha pitäisi panna nimenomaan näihin.

– Jos katsomme, että kaikille pitää saada kaikkea saman verran, mikään raha ei tule riittämään, toteaa toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu AMKEsta, joka edustaa ammatillisen koulutuksen järjestäjiä.

Iltalehden julkaiseman hallitusohjelmaluonnoksen mukaan valtio korvaa oppivelvollisuuden pidentämisen kustannukset koulutuksen järjestäjille täysimääräisinä.

Puolesta: Maksaa itsensä takaisin

Vaikka oppivelvollisuuden pidentäminen maksaa, se olisi kannattava investointi, näkevät kannattajat.

– Hyöty yhteiskunnalle tulisi muun muassa parantuneen työllisyyden ja verotulojen kautta. Talouspolitiikan arviointineuvosto on arvioinut että uudistus maksaisi itsensä takaisin pitkällä aikavälillä, sanoo STTK:n koulutuksen ja osaamisen asiantuntija Riina Nousiainen.

– Aluksi varmasti on muutosvastarintaa kuten oli peruskouluakin kohtaan aikanaan, mutta siitä päästään todennäköisesti nopeasti yli, arvelee SAK:n Mikko Heinikoski.

OAJ:n Misukka ei pidä 300 miljoonaa suurena investointina. Hintalappu on hänen mukaansa suunnilleen sama kuin 50 kilometrillä moottoritietä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .