Onko tässä Hornetin seuraaja? Simulaattori toi tuntumaa Tikkakoskella

Keski-Suomen Ilmailumuseo Tikkakoskella sai tiistaina vieraita Yhdysvalloista asti, kun yhdysvaltalainen hävittäjävalmistaja Lockheed Martin toi näytille F-35-hävittäjän lentosimulaattorin.

F-35 on viidennen sukupolven monitoimihävittäjä, jota on kaavailtu Suomessa nykyisin käytettävien Hornet-hävittäjien seuraajaksi. Muita ehdokkaita listalla ovat muun muassa ruotsalainen Jas Gripen ja eurooppalaisten hävittäjätehtaiden yhteistuotos Eurofighter Typhoon.

F-35 Lightning II Cockpit Demonstrator –lentosimulaattori on ollut Suomessa näytillä aiemmin ainakin Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystössä.

– Simulaattori antaa lähinnä kuvan siitä, mitä kykyjä ja minkälainen logiikka tässä koneessa on. Tarkoituksena ei ole se, miten tällä taisteltaisiin. Tämä ei ole taistelusimulaattori, kertoo Keski-Suomen Ilmailumuseon museojohtaja Kai Mecklin.

Simulaatiota pääsee seuraamaan kuka tahansa museovierailija, mutta simulaattoria pääsevät Mecklinin mukaan kokeilemaan ainoastaan Suomen ilmavoimien henkilöstö. Tiistaina museon hiljaisempina hetkinä puikkoihin pääsi kuitenkin myös muita museossa vierailleita.

– Lennonohjausjärjestelmä on hyvin automaattinen ja korjaa hyvin virheitä. Automatiikka on tosi pitkälle vietyä. Ohjaamossa on tosi vähän kytkimiä ja valinnat tehdään kosketusnäytöiltä, kertoo simulaattoria kokeilemaan päässyt museovierailija.

Simulaattori on esillä Keski-Suomen Ilmailumuseossa vielä keskiviikona, jonka jälkeen se jatkaa matkaansa Turkuun Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .