Onnellisuus ja luottamus poliitikkoihin laskussa

Onnellisuus on Suomessa laskussa. European Social Survey -tutkimuksen mukaan suomalaisten onnellisuus oli nyt alimmillaan kahden vuoden välein vuodesta 2002 tehdyssä mittauksessa.

Suomalaiset olivat onnellisuudessa neljäntenä 20 tutkitun maan joukossa. Onnellisuutta yksilötasolla näyttää edistävän esimerkiksi luottamus poliittisen järjestelmän toimivuuteen tai maahanmuuttomyönteisyys, arvioi tuloksiin perehtynyt tilastotieteen professori Seppo Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Suomessa luottamus poliitikkoihin on kahdessa vuodessa laskenut. Sama ilmiö on tapahtunut esimerkiksi Tanskassa, Portugalissa ja Espanjassa sekä juuri muutosvaalit läpikäyneissä Venäjällä ja Sloveniassa.

Suomessa myös maahanmuuttomyönteisyys on laskenut kahdessa vuodessa. Maahanmuutto koetaan myönteisimmin Ruotsissa, jossa sen suosio on jopa noussut.

Professori Laaksosen mukaan muutokset ovat yleensä olleet kahdessa vuodessa vähäisiä. Vuoden 2008 jälkeen on kuitenkin tapahtunut monissa asioissa selvä muutos eli monessa maassa, mukaan lukien Suomessa on alkanut mullistuksen aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.