Onnettomuustutkijat aikovat kuunnella Helsinki-Vantaan tallenteita torstaina

Tutkinnan kokonaisuudessaan arvioidaan kestävän puolesta vuodesta vuoteen.

Helsinki-Vantaan lentoaseman perjantaisen vaaratilanteen tutkinnassa on tarkoitus torstaina päästä kuuntelemaan tallenteita lennonjohdon ja lentokoneiden yhteydenpidosta. Ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen Onnettomuustutkintakeskuksesta kertoo, että lisäksi tavoitteena on tuolloin katsoa tutkavideoita.

– Torstaina saamme lennonjohtospesialistimme kokoon. Silloin aloitamme käytännössä sen työn.

Helsinki-Vantaalla syntyi vakava vaaratilanne, kun Finnairin rullaava matkustajakone sai lennonjohdolta luvan ylittää kiitotien, johon oli samaan aikaan laskeutumassa SAS:n lento. Finnairin ohjaajat havaitsivat lähestyvän koneen eivätkä lähteneet ylittämään kiitotietä.

Aaltonen ei vielä tiedä koneiden tarkkaa matkustajamäärää, mutta konetyypit ovat tiedossa. Finnair kertoo koneensa olleen Airbus A319, ja SAS:n lento oli Aaltosen mukaan CityJetin operoima CRJ900.

– Sehän (CRJ900) oli jo laskukiidossa eli maassa, kun tämä lupa tuli.

– Finnairin kone ei lähtenyt liikkeelle, joten turvamarginaalit säilyivät. Mutta tämä on tärkeä tutkia. Joissakin toisissa olosuhteissa seuraukset olisivat tietysti voineet olla hyvinkin vakavat.

Ensi viikolla ehkä lisätietoa

Aaltonen arvioi, että tapauksesta saatetaan kertoa lisätietoja ensi viikolla. Tässä vaiheessa tutkinnan kokonaisuudessaan arvioidaan kestävän puolesta vuodesta vuoteen.

– Tässä menee hetken aikaa, että saadaan kokonaiskuva ajoituksista.

– Kun saamme tietoa kokoon, nähdään, miten syvälle lähdetään selvittämään lennonjohdon systeemeitä ja muita. Tämä on vielä auki, hän sanoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaa johtaa Aaltonen. Tutkintaryhmää johtaa psykologian tohtori Sirkku Laapotti, ja ryhmän muita jäseniä ovat eläkkeellä olevat lennonjohtajat Tauno Ylinen ja Juha Paju sekä lennonopettaja Jukka Intke.

Finavia on kertonut aloittaneensa sisäisen selvityksen perjantain vaaratilanteesta.

Uusimmat

Kotimaa

Diplomaattiuraa tekevä Joonas Könttä lähtee Jyväskylästä ehdolle eduskuntaan

Supon päällikkö ei edelleenkään ota kantaa Airiston Helmi -rikosjutun merkitykseen kansalliselle turvallisuudelle – ”KRP tutkii vakavia talousrikoksia”

Tutkimus: Suomalaisteinit juovat vähemmän alkoholia kuin eurooppalaisnuoret keskimäärin

Nelostie siirtyy rinnakkaistielle Äänekosken pohjoispuolella

Valaistuja noppakuutioita, led-valopuita, valosateenvarjoja ja vesikanistereista tehty jättinorsu – katso kartalta, mitä kaikkea Jyväskylän valoviikonloppu tarjoaa

Asianajajaliitosta erotetun Heikki Lampelan valitus ei mennyt läpi – hovioikeus piti erottamisen voimassa

Supo: Länsi-Euroopassa vapautuu lähivuosina yli 200 terrorismirikoksista tuomittua vankia – mentoreita terroristeille yhä enemmän

Poliisi: Lääketieteelliseen pyrkinyt sai huonot pisteet, sormeili rikoskumppanin kanssa vastauksiaan ja vaati oikaisua

Eino Nissinen jahkasi ja kuunteli kymmentä lastaan – lähtee ehdolle eduskuntaan

Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta ei syytettä kuorma-autoa kuljettaneelle varusmiehelle –  ei voinut nähdä lähestyvää kiskobussia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.