Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tutkinnan Palokan suurpalosta: "Palon leviämisen palo-osastosta toiseen pitäisi olla estetty"

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) aloittaa tutkinnan Jyväskylän Palokan senioritalon tulipalosta.

Otkes kertoo Twitterissä tehneensä viikonlopun aikana alustavaa tutkintaa palosta, ja sen perusteella tullaan käynnistämään varsinainen tutkinta.

– Jyväskylän tapauksessa on erityisen tärkeää selvittää, miten ja miksi palo pääsi uudehkossa rakennuksessa leviämään niin laajalle. Rakennuksen evakuointi onnistui ilman vakavia henkilövahinkoja. Valmistelemme tutkintaryhmän nimittämistä työhön, Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi kirjoittaa Twitterissä.

– Tänään maanantaina pidämme palaverin muiden viranomaisten kanssa ja samalla kasaamme tutkintaryhmän, jonka saamme viimeistään keskiviikkona nimettyä, Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo STT:lle.

Nurmen mukaan paikkatutkintaa ei ole vielä aloitettu.

– Paikkatutkintaa ei pystytä aloittamaan, ennen kuin kohde on kunnolla jäähtynyt ja tuuletettu. Viranomaisten yhteispalaverissa maanantaina päätämme, miten tässä edetään.

Alustavista tutkimuksista Nurmella ei ollut vielä paljoa kerrottavaa. Hänen mukaansa Otkes haluaa selvittää, miten ja miksi palo on päässyt leviämään nopeasti laajalle alueelle.

– Rakenteelliset seikat ovat keskeisiä. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen uusi rakennus. Tässä voi olla jotain sellaista, josta on jotain opittavaa.

Jyväskylässä Palokan Ilona -senioritalossa syttyi tulipalo perjantai-iltana. Palo roihahti vielä uudelleen perjantain ja lauantain välisenä yönä sen jälkeen, kun tuli oli jo kertaalleen saatu rajattua.

– Rakennusmääräysten mukaan rakennukset tehdään niin, että siellä on palo-osastoja ja palon leviäminen palo-osastosta toiseen pitäisi olla estetty. Tarkoituksena on se, että vaikka syttyisi isokin tulipalo, niin se rajoittuu yhteen palo-osastoon, Nurmi sanoo.

Esimerkiksi kerrostalossa tyypillisesti yksi huoneisto on yksi palo-osasto.

Jyväskylän tapauksesta halutaan muun muassa oppia, oliko rakenteissa jotain huomioimisen arvoista. Lisäksi halutaan selvittää, onko samoja rakenteita mahdollisesti käytössä muualla. Nurmen mukaan rakennusmääräykset Suomessa ovat hyvät ja kattavat.

Evakuoinnista kiitosta

Nurmi kertoo, että Otkesin tutkimissa tapauksissa myös onnistumisia voidaan tuoda esille.

– Hieno asia on se, että tässä tehtiin varsin mittava evakuointi. Sellainen ei ole lainkaan yksinkertainen asia. Onnistunutta evakuointia tullaan myös katsomaan siitä vinkkelistä, että onko siitä jotain opittavaa, kun asia menee hyvin.

Palon vuoksi kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä. He ovat päässeet tilapäismajoituksiin sukulaisten luo, hotelleihin tai julkisiin tai yksityisiin palveluyksikköihin.

Nurmi uskoo Otkesin tutkimusten valmistuvan 7–9 kuukauden aikana.

– Koska tarkoituksemme on vastaavien tilanteiden ennaltaehkäisy, niin meillä fokuksessa ei ole se palon syy, vaan kaikki mitä siinä tapahtui.

Uuden rakennuksen nopea palo herättää kysymyksiä

Perjantaina ensimmäisenä syttynyt rakennus on vuodelta 2018. Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoi varhain lauantaina olevansa yllättynyt siitä, miten nopeasti palo pystyi leviämään, vaikka kyseessä oli niin uusi rakennus.

– Ei meillä näin nopeasti ole yleensä kerrostalossa palo levinnyt kuin tässä tapauksessa levisi. Nyt täytyy tarkkaan etsiä ne syyt, minkä takia se pääsi noin helposti leviämään rakennuksesta toiseen, Nurminen sanoi.

Poliisi aloitti oman tutkintansa palosta sunnuntaina. Tutkinnassa selvitetään erityisesti palon syttymissyytä sekä syitä palon nopealle leviämiselle.

Rikoskomisario Reima Rossi Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoi sunnuntaina, että tutkinta kestää kuukausia.

– Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja, koska nyt on kyse useammasta kerrostalosta. Onhan tämä niin merkittävä siinä mielessä, että on uusi rakennus ja varttuneille tarkoitettu talo. Kyllä poliisi haluaa tässä tehdä tarkan työn, Rossi totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuvamateriaali kertoo, miten Palokan palo sekä pelastus- ja sammutustyöt etenivät – katso video ja 50 kuvaa senioritalon palopaikalta

Näky kuin Chernobyl-minisarjasta – katso ilmasta kuvattu video pahasti tuhoutuneesta senioritalosta