"Oon kiltti lihaksikas ja kuumana tänää" – Toimittaja tekeytyi teinitytöksi netissä, aikuiset miehet halusivat häneltä tasan yhtä asiaa

Sunnuntaisuomalaisen juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa vuonna 2010. Julkaisemme sen uudelleen aiheeseen liittyvään ajankohtaiseen keskusteluun liittyen.

Jo muutaman minuutin jälkeen on selvää, että täällä minä olen haluttu saalis. Unelmakaato.

Olen kirjautunut Suomi24-verkkoyhteisön 16+-chatiin nimimerkillä miu_15. Luku nimimerkin yhteydessä tarkoittaa nettikeskusteluissa tavallisesti ikää.

Alle 16-vuotiailla ei pitäisi olla chatiin mitään asiaa, mutta käytännössä ikärajoitusta ei valvota. Täällä kuka tahansa voi ilmoittaa iäkseen, nimekseen tai sukupuolekseen mitä haluaa.

Lue myös: Kolmekymppinen mies tuomittiin liki viideksi vuodeksi vankilaan kahdeksan lapsen hyväksikäytöstä – sai yhteyden uhreihin sosiaalisessa mediassa
 

Ruutu alkaa punertua minulle yksityisesti lähetetyistä tervehdyksistä ja viesteistä.

jk.o--: Ootkos tyttö

hottiboy:P: Moi..öö..tota..annatko peppus? <3 oon kiltti lihaksikas ja kuumana tänää :D

Ihmisiä kiinnostaa, kuinka vanha olen ja missä asun.

Ja sitten: Mesee? Camii? Kuvii?

Mese tarkoittaa pikaviestiohjelma Messengeriä, jossa viestejä voi vaihtaa valikoitujen henkilöiden kanssa reaaliajassa. Mesettäminen on hyvin yleistä nuorten parissa, ja sen tietävät myös lapsista seksuaalisesti kiinnostuneet pedofiilit sekä efebofiilit, jotka kiihottuvat murrosikäisistä.

Messengerissä keskustelukumppanin todellista henkilöyttä on vaikea paljastaa - ihanteellinen väline aikuisille, jotka haluavat päästä seksuaaliseen kanssakäymiseen murrosikäisten kanssa.

Mese-osoitteita vaihdetaan varsin lyhyen tuttavuuden jälkeen. Monet pyytävät osoitettani melkein heti, jottei satunnainen chat-tuttavuus livahtaisi käsistä.

Lisäksi Mesen kautta voi lähettää digikuvia ja camilla eli verkkokameralla kuvattuja videopätkiä. Niitä minulta toden totta pyydetään.

Aloitan 16+-chatissa yksityiskeskustelun nimimerkin --Nico-- kanssa. Aluksi hän kyselee, onko minusta kuvaa netissä ja kuinka vanha olen. Sanon iäkseni 15 vuotta ja kerron, että kuva löytyy Irc-galleriasta. Hän sanoo olevansa 18-vuotias.

Onko sua naitu peppuun??

Pian puhe kääntyy seksiin.

--Nico--: Neitsyt??

miu_15: No coments

--Nico--: Ei jotain pientä kokemusta on

miu_15: Heh

--Nico--: Suihin ottanut??

miu_15: Ehkä...ehkä en...

--Nico--: Laukesko suuhun??

--Nico--: Onko sua naitu peppuun??

Kun en suostu kertomaan seksikokemuksistani, hän häipyy yksityiskeskustelusta.

Jonkun toisen kanssa häntä saattaa onnistaa.

Nico ei ole ainoa, joka on jättänyt käytöstavat sisäänkirjautumissivulle. Jokainen käymäni yksityiskeskustelu päätyy samaan aiheeseen: seksiin. Ripeän small talkin jälkeen monikaan ei jaksa jatkaa rupattelua, vaan alkaa kysellä intiimiasioita.

Mikään kysymys ei ole liian törkeä tai intiimi esitettäväksi.

nuoripoika1: Onko pikkuveli kattonu sun pillua?

tyttö: Ootko mökillä koskaan käynyt mettässä pissalla?

Tuntemattomat tivaavat, mitä minulla on päälläni, onko alapäässäni karvoitusta ja haluanko harrastaa netti- tai puhelinseksiä.

Kun kysyn, haittaako keskustelukumppaniani se, että olen 15-vuotias, kukaan ei tunnu välittävän.

Tuntemattomat tivaavat, mitä minulla on päälläni, onko alapäässäni karvoitusta ja haluanko harrastaa netti- tai puhelinseksiä.

Nuorten suosimat yhteisöpalvelut, kuten Irc-galleria, sekä chatit ovat tehneet uhrien etsimisestä helpompaa pedofiileille ja efebofiileille.

Hyväksikäyttöä pohjustetaan yhä useammin netissä. Aina vuoteen 2006 internet mainittiin harvoin hyväksikäyttötuomioissa. Sen jälkeen tilanne on muuttunut.

Pelkästään tänä vuonna poliisi on saanut Irc-gallerian kautta kolmisenkymmentä seksuaalirikokseen viittaavaa ilmoitusta. Seitsemän niistä on johtanut rikosilmoitukseen. Suurin osa koskee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, mutta osa myös törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja raiskausta.

Netti on hyväksikäyttäjille mainio temmellyskenttä: nuoria on paljon, heihin saa helposti yhteyden ja kiinnijääminen on epätodennäköistä, sillä harva kertoo ahdistavista kokemuksistaan.

Pelastakaa Lapset ry:n toissa vuonna tekemän kyselyn mukaan viidennes alle 15-vuotiaista tytöistä on kohdannut häirintää tai ahdistelua netissä. 16-17-vuotiaista tytöistä samanlaista käytöstä on kokenut joka neljäs. Ahdistelluista tytöistä vain joka kuudes oli kertonut asiasta aikuiselle.

Lue myös: Mitä tehdä, kun nuoren somekontaktit huolestuttavat?
 

Porissa asuvaksi 26-vuotiaaksi esittäytyvä __rentoMies__ vaikuttaa kiihtyneeltä. Olemme keskustelleet hetken chatissa ennen kun hän lähettää yksityiskeskustelupyynnön.

Hetken päästä hän on jo tulossa tapaamaan minua, lähettänyt puhelinnumeronsa tekstailua varten ja pyytänyt kuvaani.

Tarkastan puhelinnumeron, joka paljastuu prepaid-liittymän numeroksi.

__rentoMies__: Ooks kokeillu autos sexyy...Se on aika jännää =)

miu_15: En mä oo ollu kenenkää kans vielä..Mä en vaa haluu olla jonku kaa vaan haluun et sil on jotain merkityst

__rentoMies__: Ok. Ooks harrastanu suusexyy=)?

miu_15: En oo harrastanu..

__rentoMies__: Haluisiks ehkä...et vanhempi, hellä, ja rento mies vaikka opettais sua....=) Älä pelästy...

Lopulta miehen viestit käsittelevät ainoastaan tuhmia kuvia. Hän lupaa tyytyä yhteen pyllistyskuvaan - mieluiten ilman pikkuhousuja.

__rentoMies__: Sit voidaan jutella mist vaa!!!

Haluisiks ehkä...et vanhempi, hellä, ja rento mies vaikka opettais sua....=) Älä pelästy...

Sanon pelkääväni kuvien leviämistä internetissä.

__rentoMies__: Älä pelkää! Muhun voi luottaa! Oon vanhempi herrasmies!

Kun ilmoitan, että hänen painostuksensa ahdistaa minua, hän sanoo ymmärtävänsä. Pian hän aloittaa vonkaamisen uudestaan.

Kun kieltäydyn vielä kerran, hän häipyy chatista. En enää kuule hänestä.

Minulta yritetään nyhtää alaston- ja alusvaatekuvia. Jos maanittelu ei tehoa, minua painostetaan tai yhteydenpito lopetetaan. Miehet lähettävät kuvia myös itsestään. Kikkelikuvia suorastaan tyrkytetään.

Jussi: Seisoo kalu...haluuks nähä?

Sen myös näen.

Jos olisin oikeasti alle 16-vuotias, pelkkä seksuaalissävytteinen keskustelu ja eroottisen kuvan lähettäminen saattaisivat ylittää lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön.

Hyväksikäyttö ei edellytä sukupuoliyhdyntää tai koskettelua, vaan siihen riittää seksuaalinen teko, joka voi vahingoittaa lapsen kehitystä - kuten masturbointi verkkokamerassa.

Koska olen täysi-ikäinen, lakia ei rikota, vaikka toinen luuleekin olevansa lapsen kanssa tekemisissä.

Rikoslaki ei näytä hillitsevän nettipervoja. Yksi syy lienee se, että poliisi ei saa esiintyä netissä teininä ja kerätä tietoja mahdollisista hyväksikäyttäjistä.

Yksittäiselle kansalaiselle harhauttaminen on mahdollista. Viime keväänä eräs täysi-ikäinen nainen esiintyi alle 16-vuotiaana tyttönä ja keskusteli täysi-ikäisen miehen kanssa netissä. Mies lähetti naiselle alaikäisten tyttöjen kuvia sekä kuvan, jossa kertomansa mukaan harrastaa seksiä 14-vuotiaan kanssa.

Nainen vihjasi miehestä nettipoliisille, ja viranomaiset aloittivat esitutkinnan. Viime keväänä poliisi takavarikoi pirkanmaalaismiehen tietokoneet, joilla oli lapsipornokuvia ja -videoita. Miestä epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tämä on tiettävästi ensimmäinen tapaus Suomessa, kun nettiharhautus on johdattanut poliisin hyväksikäyttäjän jäljille.

Teen miu_15:lle deitti-ilmoituksen Suomi24:n treffisivustolle. Alaikäraja deittipalstalla on 16 vuotta, mutta miu_15 on tavoiteltua riistaa.

Muutamassa päivässä saan lukuisia viestejä. Nimimerkki tommi-lauri tekee minulle ehdotuksen.

tommi-lauri: Jos sul on posliini, niin annan sulle 500? jos saan ihailla sitä livenä 15min...JA HUOM:EI SEKSIÄ ainoastaan kun saan ihailla sitä herkkua sen ajan. Rakastan nuorten naisten puhdasta herkkukumpua...

Seisoo kalu...haluuks nähä?

Deitti-ilmoituksessaan tommi-lauri esittelee itsensä 39-vuotiaaksi, ruumiinrakenteeltaan urheilulliseksi sinkuksi.

Olisi mielenkiintoista nähdä, millainen on mies, joka haluaa ostaa seksipalveluita alaikäiseltä tytöltä.

Tamperelaisen kahvilan katuterassin nurkkapöydässä istuu ruskettunut nelikymppinen mies, joka on pukeutunut huppariin ja löysiin shortseihin. Silmät ovat piilossa aurinkolasien takana. Hän tupakoi.

Raskaat kultaketjut kiertävät ranteita ja kaulaa. Hän vaikuttaa mieheltä, jolla on jäänyt nuoruus päälle.

Tommi-lauri on lähettänyt minulle tekstiviestejä prepaid-numerostaan koko edellisen päivän. Pelkän katselun sijaan hän haluaakin nyt seksiä ja on valmis maksamaan siitä 700 euroa.

Kun istun hänen viereensä ja esittelen itseni toimittajaksi, hän häkeltyy. Kysyn, tietääkö hän, että seksin ostaminen alaikäiseltä on rikos. Hän kieltää tietävänsä.

- Mielestäni 16-vuotiaana on seksuaalisesti vapaa tekemään mitä haluaa. Tämä ei ole missään nimessä lapsi.

Ajattelen niin, että nämä ovat koko lailla kehittyneitä jo tänä päivänä. Ja tytöt varsinkin kehittyvät jo aika aikaisessa vaiheessa.

Tommi-lauri on sitä mieltä, ettei itsensä myyminen alaikäisenä traumatisoi ketään ja vastuu seksin ostosta on myyjällä ja ostajalla. Hän on ostanut seksiä aiemminkin ja ulkomailla kenties myös alaikäisiltä.

- Ajattelen niin, että nämä ovat koko lailla kehittyneitä jo tänä päivänä. Ja tytöt varsinkin kehittyvät jo aika aikaisessa vaiheessa. Jokainen tietää itse, mitä tekee.

Kirjaudun Suomi24:n 16+-chatiin, tällä kertaa 13-vuotiaana vaasalaistyttönä.

Saan nopeasti seuraa nimimerkistä M_tyttö_sylissä. M tarkoittaa miestä. Kysyn, mitä tyttö sylissä merkitsee. Hän vastaa, että hänellä on tytär. Mies kertoo olevansa 34-vuotias joensuulainen.

M_tyttö_sylissä: Hyvän ikäinen oot...Oisitko seksiä vailla?

miu_13: Ai nyt?

M_tyttö_sylissä: Yleensä...

miu_13: Heh, mitä tohon nyt sanois. en kommentoi!

M_tyttö_sylissä: Seksittää niin pirusti, niinkö?

miu_13: Miks sä tykkäät mun ikäsistä?

M_tyttö_sylissä: Teissä on viattomuutta, mutta toisaalta aitoutta ja innokkuutta...

Jatkamme keskustelua Messengerissä samana iltana. Hänen nimimerkkinsä on Perv eli pervo.

miu_13: Mist toi sun nikki tulee...pervo..?

Perv: Nuoret kiva...

Hän aloittaa suorasukaisen fantasioinnin.

Perv: Mielelläni laskisin spermaa sun sisään...

Kysyn, onko hänellä kokemuksia nuorista tytöistä. Hän vastaa harrastaneensa muutaman nuoren kanssa seksiä. Se oli vastannut hänen toiveitaan.

Perv: Jos olisin ollut lähempää...

miu_13: Oltaisko me ehkä nähty vai..

Perv: Ehkä..

Sitten tutustun Jusaan, joka lupaa opettaa minulle kaiken seksistä. Hän aloittaa keskustelun chatissa uuden nimimerkkini heiniel13:n kanssa.

Mies kertoo olevansa 38-vuotias helsinkiläinen, joka pitää nuoria tyttöjä "parhaina".

heiniel13: Mä oon 13.

Jusa: Se on ihan ok, jos miehet ja seksi kiinnostaa sua.

Kysyn, miksi hän pitää ikäisistäni. Mies kertoo arvostavansa kiinteitä rintoja ja kireätä vaginaa.

Pian hän sanoo, että en ole tavallinen 13-vuotias.

Jusa: Siksi kiinnostat tosi paljon. Oot varmaan jo aika seksuaalinen kanssa. Tyydytät jo aika paljo ja sillee...

Mies kyselee seksikokemuksistani. Vastaan olevani aika kokematon.

Keskustelemme Mesessä lähes päivittäin. Joskus kirjoitamme tunteja.

Mies kertoo arvostavansa kiinteitä rintoja ja kireätä vaginaa.

Mies kertoo minulle seksistä.

Hän sanoo haluavansa seksiä kanssani.

Hän ehdottaa, että voisi tulla Vaasaan tapaamaan minua.

Jusa tarjoutuu opastamaan minua seksiasioissa. Sanon, että puheenaihe nolottaa minua.

Jusa: Johtuu ehkä siitä, että et oo miehen kanssa käynyt läpi tätä. Ekoilta kerroilta ei usein kannata odottaa liikoja varsinkin, jos poika on nuori.

heiniel13: Okei, miks?

Jusa: Kokemattomuuden takia. Siksi on lopputuloksen kannalta ihan hyvä olla ekakerta aikuisen kanssa..=)

Hän alkaa kuvailla, miten hän hyväilisi rintojani, vatsaani, pimppaani.

Jusa: Kouraiseeko silleen vatsasta? Kun ajattelet meitä silleen, että mun sormi on sun pimpassa.

Hän jatkaa fantasiointia.

Jusa: Sit se sun immenkalvo on siinä seuraavaks..ja se on se joka voi nippasta vähän. Jos se ei meinaa mennä, niin sit voidaan sormella vähän venytellä sitä.. Sit jossain vaiheessa se menee ja pääsen kokonaan sun sisään. Oot varmaan valtavan kireä ja puristat mun aikuisen kalua aika kivasti.

Kerron, että ajatus kuulostaa ihan hyvältä, mutta minua jännittää.

Jusa: Musta on hyvä just siks kertoa etukäteen, miten asia menee. Kerron joku kerta suihinotosta ja kädellä tekemisestä ja peppuseksistä.

Hän antaa minulle puhelinnumeronsa. Prepaid.

Mies lupaa olla salainen nettipoikaystäväni.

Jusa: Tiiät varmaan, että tää on periaattees laitonta mulle, koska oot alle 16.

Esitän hämmästynyttä: Ai on?

Jusa: Joo..sossutädit pitää sua kakarana vielä. Siksi et saa kertoa kellekään meistä.

Lupaan pitää salaisuuden.

Jusa: Se on tosi hyvä, ku tää karkaa aika nopeesti käsistä, jos tieto leviää. Jos kerrot ja tarpeeks moni saa tietää, niin sit siel on poliisit paikalla.

Kerron Jusalle, että olen tulossa kaverini kanssa Linnanmäelle ja voisin tavata hänet salaa. Hän ehdottaa, että voisi hakea minut autolla Bulevardilla sijaitsevan kahvilan edestä. Siitä voisimme jatkaa rauhalliseen paikkaan.

Jusa: Hei, sellanen juttu, et onko sulla jo kuukautiset?

heiniel13: On joo, vastaan.

Jusa: Et periaattees voit tulla raskaaks..täytyy varmaan sit olla kortsuja, ainaki yhdynnän loppupuolelle, jos sinne asti mennään.

Hetken hän epäröi.

Jusa: Tajuuthan hei sä nyt sen, että oon tosi vanha?

Moraali ottaa mittaa himosta. Lopulta moraali saa väistyä.

Tiiät varmaan, että tää on periaattees laitonta mulle, koska oot alle 16.

Minä ja kuvaaja juoksemme keski-ikäisen miehen perässä. Mies ryntää Mannerheimintien yli kohti Eteläesplanadia. Hän riisuu yltään sinisen fleecepusakkansa ja jatkaa Kasarmitorille. Sieltä hän jatkaa vuoroin hölkäten, vuoroin kävellen kohti Saksalaista kirkkoa.

Hän istuutuu puiston penkille. Hengitys alkaa tasaantua.

Parikymmentä minuuttia aiemmin kerroin miehelle olevani toimittaja ja esiintyneeni hänelle 13-vuotiaana tyttönä. Asian selvittyä hän lähti juoksemaan karkuun paniikissa.

Nyt Jusa luulee, ettei häntä enää seurata.

Hetken levättyään hän jatkaa kohti Bulevardia. Hän on varmaankin jättänyt autonsa lähettyville.

Olen pyytänyt kahta miestä turvakseni tapaamiseen. Toinen heistä tavoittaa miehen. Jusa on piiloutunut porttikongiin ja kääntänyt beigen Helly Hansenin t-paitansa nurinperin. Hän on yltä päältä hiessä.

Mies suostuu haastatteluun, kunhan sen jälkeen jätämme hänet rauhaan.

Hän näyttää aivan tavalliselta suomalaiselta maantienvärisine hiuksineen ja hieman tanakoine ruumiineen. Hän sanoo olevansa keskiluokkainen perheellinen mies.

- Pelottavan tavallinen, hän naurahtaa.

Aluksi mies kieltää tulleensa sopimaamme tapaamiseen seksin toivossa. Hän väittää ainoastaan fantasioineensa ja halunneensa varoittaa tyttöä.

- Olisin ehdottomasti sanonut, että älä hyvä ihminen tee tällasta, että olet ehkä vähän liian pieni oikeasti tapaamaan.

Nuorten seksuaalisuus kuitenkin kiehtoo miestä.

- Se on makea juttu. Mutta en halua mennä lain väärälle puolelle. Minulla itselläni on lapsia. Kun on lapsia, ei pystyisi, ei pystyisi. Ehkä halusin nähdä pillun.

Mies kiistää kiivaasti olevansa pedofiili.

- Se on tärkein pointti, että tällä ei ole mitään tekemistä lasten kanssa vaan nuorten kanssa.

Mies kertoo pyrkineensä tekemisiin murrosikäisten tyttöjen kanssa muutaman kuukauden ajan ja väittää, että tämä tapaaminen on ensimmäinen.

Hän lupaa hakea apua.

- Minua alkoi pelottaa, että tuleeko jossain vaiheessa vastaan tilanne, että menenkin rajan yli. Jos tämä paljastuisi perheelle, kaikki romahtaisi, kaikki romahtaisi...

Haastattelun jälkeen Jusa kävelee Ruttopuistoon. Vielä kaksikymmentä minuuttia myöhemmin hän istuu puistonpenkillä aivan hiljaa eteensä tuijottaen - ja miettii.

Kirjoituksen tekemisen yhteydessä selville saadut yhteystiedot on annettu poliisille.

Kirjoitusta varten on haastateltu vanhempaa konstaapelia Jutta Antikaista virtuaalisesta lähipoliisiryhmästä, rikoskomisario Antti Heijaria Pirkanmaan poliisilaitokselta, Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijaa Ville Hinkkasta ja Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustyön päällikköä Mari Laihoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mitä tehdä, kun nuoren somekontaktit huolestuttavat?