Operaatio Sophia ottaa kiinni ihmissalakuljettajia

Kymmenkuntaa pakolaista kuljettava pienalus putputtaa eteenpäin. Armeijan moottoroitu kumivene saavuttaa sen, kiertää sen ympäri ja kiinnittyy kylkeen. Sotilaat nousevat alukselle, rauhoittelevat pakolaisia ja pakottavat aluksen miinalaivan viereen. Sen kannelle pakolaiset ohjataan.

Harjoitus Upinniemen varuskunnassa Kirkkonummella sujuu torstaina hallitusti. Ihmisiä salakuljettavan aluksen kuskilla ei ole asetta, ja pakolaiset tottelevat englanninkielistä käskytystä. Kaikilla on jopa pelastusliivit.

Pakolaisia esittää ryhmä varusmiehiä ja reserviläisiä. Sotilaat sen sijaan harjoittelevat tositilannetta varten. Heidän on määrä lähteä vielä marraskuun aikana Välimerelle osallistumaan yhteiseurooppalaiseen Sophia-operaatioon.

–?Ihmissalakuljetuksesta on tullut tuottoisa bisnes. Siihen käytetään entistä merikelvottomampia aluksia, ja ihmisiä jätetään enenevässä määrin oman onnensa nojaan merelle, toteaa komentaja Petri Ilvesaro Rannikkoprikaatista.

Pakolaiset autetaan kuiville

Salakuljettajien kiinnioton lisäksi heidän aluksensa tuhotaan tai tehdään käyttökelvottomiksi.

Merioperaation tehtäviin kuuluu myös salakuljettajien kyytiin päätyneiden pakolaisten auttaminen kuiville. Veitset ja muut aseet kootaan heiltä pois, ruokaa ja juotavaa tarjotaan. Ilvesaron mukaan heidät on useimmiten viety Italiaan.

Kiinni saadut salakuljettajat luovutetaan viranomaisille, nykyisin EU-maihin mutta tulevaisuudessa mahdollisesti Libyaan. Operaatio ei kuitenkaan vielä ole saanut edes lupaa toimia Libyan aluevesillä.

–?Siihen ollaan valmiita, mutta se edellyttää vielä jatkoneuvotteluja, sanoo Ilvesaro.

Levottomassa Libyassa on nykyisin kaksi kilpailevaa hallitusta, joista toinen on tunnustettu kansainvälisesti. Lisäksi maassa toimii muun muassa Isisin paikallinen haara.

Suomi saa arvokasta kokemusta

Operaatio Sophiassa on jo mukana kahdeksan esikuntaupseeria Suomesta. Nyt koulutettavat 12 miestä toimivat yhdessä saksalaisen Augsburg-fregatin ja sen miehistön kanssa.

Lähtijöistä useimmat ovat reserviläisiä, muutamat Puolustusvoimien henkilökuntaa. Hakijoita oli Ilvesaron mukaan yli sata.

–?Tehtävään valittiin henkilöitä, joiden koulutustausta tukee operaatiota, sanoo Ilvesaro.

Mukana on muun muassa poliiseja. Osa lähtijöistä on toiminut aiemminkin kansainvälisissä sotilasoperaatioissa.

Ilvesaron mukaan osallistuminen tuo Suomelle hyödyllistä oppia ja kokemusta. Osallistujat kehittävät taitojaan kansainvälisiin erityistehtäviin.

–?Samalla Suomi tekee osansa kansainvälisistä velvoitteistaan ja on mukana lievittämässä humanitaarista hätää Välimerellä, hän sanoo.

Matka on vienyt monen hengen

Operaatio Sophian taustalla on järkyttävä tapaus tämän vuoden huhtikuussa. Tuolloin 20 metrin mittainen ihmissalakuljettajien alus oli matkalla Libyasta Italiaan. Alus kuitenkin kaatui 240 kilometrin päässä Italian rannikosta. Noin 700 ihmisestä saatiin pelastetuksi vain 28.

Euroopan Neuvosto linjasi vielä samassa kuussa, että Eurooppa ei voi enää olla puuttumatta salakuljettajien toimintaan. Päätös operaatiosta tehtiin kesäkuussa. YK:n turvallisuusneuvoston mandaatin se sai lokakuun alkupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.