Opettajat tarvitsevat lisää koulutusta koulukiusaamisen ehkäisyyn

Kiusaamiseen puuttumista pohtinut työryhmä haluaa myös tarkennuksia lainsäädäntöön.

Koulukiusaamisen ehkäisyä ja siihen puuttumista halutaan yhdenmukaistaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä ehdottaa raportissaan, että koulujen työrauhan turvaamiskeinojen tehokkuutta tutkitaan ja että kiusaamistilanteiden ennaltaehkäisystä ja selvittämisestä laaditaan yhtenäistävä ohjeistus.

Aiemman tutkimuksen mukaan yhtenäisten käytäntöjen puute on usein este kiusaamiseen puuttumiseen. Puuttuminen on myös todettu vaikeaksi, sillä suuri osa kiusaamisesta jää aikuisilta piiloon.

Työryhmä ehdottaakin, että opettajien täydennyskoulutusta tulisi suunnata koulukiusaamisen ehkäisyyn ja ryhmän hallinnan taitoihin. Osaltaan kiusaamista voidaan ehkäistä yhteisöllistä toimintakulttuuria vahvistamalla, sillä kiusaaminen on ryhmäilmiö.

Tarkennuksia lainsäädäntöön´

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) nostaa esiin, että asiaan olisi puututtava jo päiväkodeissa.

– Tutkijat puhuvat yhdellä suulla, että jo varhaiskasvatuksessa aloitettu ennaltaehkäisevä työ vähentää ongelmien syntymisen todennäköisyyttä, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Työryhmä esittää, että varhaiskasvatuslakiin kirjattaisiin suoraan, että lasta tulee suojata kiusaamiselta, väkivallalta ja muulta häirinnältä.

Raportissa ehdotetaan myös muita tarkennuksia lainsäädäntöön. Esimerkiksi peruskoulua, lukiota ja ammatillista koulutusta koskevia lakeja tulisi tarkentaa kirjaamalla oppilaille ja opiskelijoille velvollisuus käyttäytyä muita kiusaamatta, kun nykyisellään lait vaativat heiltä asiallista käyttäytymistä.

Raportissa huomautetaan, että tarvitaan selvitystä nykyisten keinojen tehokkuudesta, esimerkiksi jälki-istunnon tarpeellisuudesta. Raportin mukaan Suomessa ei ole tutkittu sitä, millaisia vaikutuksia jälki-istunnolla on ja miten usein se jätetään suorittamatta.

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä

Uusimmat

Kotimaa

Lähihoitajaksi voi vielä keväällä päästä ilman soveltuvuuskoetta – kaikki oppilaitokset eivät ota kokeita käyttöön

Suomi jarruttaa Euroopasta vietävän tiedusteluteknologian tehokkaampaa valvontaa

Turvapaikanhakija ei tiennyt juristiaan oikeustaistelun aikana – Abraham kertoo joutuneensa pakkopalautetuksi hengenvaaraan väärällä nimellä

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.