Opettajien ammattiliitto kisailee uudesta johtajastaan

Erkki Kangasniemen vetäytyminen Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtajan tehtävistä on nostattanut kiivaan kisan opettajien seuraavasta pomosta. Ehdokkaita on nyt neljä. Valinta tehdään 20. toukokuuta OAJ:n valtuustossa.

Kangasniemi on johtanut järjestöä vuodesta 1991. Tänä aikana hankittu vankka vaikutusvalta myös kattojärjestö Akavassa nostattaa järjestöväen haluja päättää seuraajan valinnasta.

Eläkkeelle jäävän Kangasniemen ammattiliitto on yksi julkisen sektorin vaikutusvaltaisimmista. Yli 120 000 opettajan ohella OAJ:n puheenjohtaja on vastannut julkisen sektorin akavalaisia edustavan JUKOn edunvalvonnasta. Noin puolen miljoonan jäsenen Akavassa JUKOlla on jäseniä yhteensä yli 200 000. Kangasniemi on pitkään ollut myös Akavan varapuheenjohtaja.

Monista tehtävistä johtuen Kangasniemi on ollut palkansaajapuolen työmarkkinajohtajien parhaiten palkattu.

Naiset voivat ratkaista

Kangasniemen (sit.) seuraajaksi on ilmoittautunut neljä ehdokasta. Kukaan ei ole profiloitunut puoluepolitiikassa. OAJ:n valinnat tehdään paljolti sillä perusteella, mitä opettajaryhmää ehdokas edustaa. Perusopetuksessa jäsenistä on noin 60 prosenttia, joten peruskoulun ja lukion opettajat voisivat ratkaista valinnan. Kangasniemi oli liikunnanopettaja.

Toiseksi suurin ryhmä on ammatilliset opettajat. Myös lastentarhanopettajat ovat suuri ryhmä. Naisia OAJ:n jäsenistä on 75 prosenttia.

Tähän asti ehdolle on asettunut kokenutta järjestöväkeä. Mukana ovat JUKOn neuvottelujohtaja Risto Kangas, Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Päivi Koppanen, joka on OAJ:n toinen varapuheenjohtaja, OAJ:n hallituksen jäsen Pekka Lempiäinen sekä OAJ:n koulutusasiain päällikkö, kasvatustieteiden tohtori Olli Luukkainen.