Opetus- ja kulttuuriministeriöltä viisi miljoonaa sairaanhoitajien koulutukseen – JAMK jäi rahoituksen ulkopuolelle

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on päättänyt myöntää yhteensä noin viiden miljoonan euron erillismäärärahan sairaanhoitajakoulutuksen aloitusmäärien lisäämiseen vuoden 2020 opiskelijavalinnoissa.

Määräaikainen rahoitus on myönnetty 15 ammattikorkeakoululle muun muassa alueellisen työvoimatarpeen perusteella. Rahoitus kattaa noin 180 aloituspaikan lisäämisen.

Opetusneuvos Sanna Hirsivaara OKM:stä kertoo, että kaikki sairaanhoitajakoulutusta Suomessa tarjoavat korkeakoulut hakivat erillismäärärahaa. Kuuden koulun hakemukset kuitenkin hylättiin. Jyväskylän ammattikorkeakoululle (JAMK) ei lisärahoitusta myönnetty.

– Avustuksissa ollaan painotettu tiettyjä asioita, kuten valmistuneiden sairaanhoitajien työllistymistä ja heidän alueellista sijoittumistaan työelämään. Lisäksi koulutuksen vetovoima ja työvoiman tarve eli tieto siitä, missä on kovin pula sairaanhoitajista, ovat vaikuttaneet päätöksiin, Hirsivaara luettelee.

Hän toteaa samaan hengenvetoon, että sairaanhoitajille on tarvetta koko maassa. Joissain maakunnissa työvoiman tarve on kuitenkin isompi kuin toisissa. Myös ennusteet väestön ikääntymisestä eri maakunnissa ovat vaikuttaneet nyt tehtyihin avustuspäätöksiin.

– Avustusta myönnettiin aika laajalle alueelle, mutta Jyväskylän seutu on jäänyt näissä kriteereissä sellaiseksi, että tarve uusille sairaanhoitajille ei ole siellä niin suuri kuin jossain muualla, Hirsivaara toteaa.

Rahoituksen rajallisuus oli niin ikään yksi keskeinen peruste, miksi kaikille hakijoille ei voitu myöntää avustusta.

– Rajalliset määrärahat vaikuttavat myös. Muuten kaikki korkeakoulut olisivat voineet saada rahaa, mutta nyt oli tämä noin viisi miljoonaa euroa käytettävissä.

JAMKin lisäksi erillismäärärahaa ei myönnetty Hämeen ammattikorkeakoululle, Saimaan ammattikorkeakoululle, Karelia-ammattikorkeakoululle, Satakunnan ammattikorkeakoululle ja Lahden ammattikorkeakoululle.

 

Nämä ammattikorkeakoulut saivat OKM:n erillismäärärahan

 

Ammattikorkeakoulut Aloittajamäärän lisäys 
Laurea -ammattikorkeakoulu 25
Savonia -ammattikorkeakoulu 20
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 15
Metropolia ammattikorkeakoulu 15
Tampereen ammattikorkeakoulu 12
Turun ammattikorkeakoulu 12
Kajaanin ammattikorkeakoulu 10
Lapin ammattikorkeakoulu 10
Oulun ammattikorkeakoulu 10
Vaasan ammattikorkeakoulu 10
Yrkeshögskolan Novia 10
Diakonia -ammattikorkeakoulu 8
Yrkeshögskolan Arcada 8
Seinäjoen ammattikorkeakoulu 7
Centria -ammattikorkeakoulu 6

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .