Opetusministeri lupaa: Toisen asteen maksuttomuudesta tehdään selvitys, sai kansalaisaloite nimet täyteen tai ei

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) käynnistää laajan kokonaisselvityksen siitä, voitaisiinko toisen asteen koulutuksesta tehdä kokonaan maksutonta.

Tällä hetkellä opetus on lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa ilmaista, mutta materiaalikustannukset voivat nousta korkeiksi. Syksyllä Pelastakaa Lapset ry:n tutkimus paljasti, että 12,5 prosentilla toisen asteen opiskelijoista on suuria vaikeuksia selvitä kustannuksista.

– Se on pysäyttävä luku. Sen jälkeen olen saanut lukiolaisilta ja heidän vanhemmiltaan viestejä sähköpostitse ja somessa. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että asiat eivät voi jatkua näin, ministeri kertoo.

Hänen mukaansa aidosti maksuttoman toisen asteen hintalappu olisi alustavien karkeiden arvioiden mukaan 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Se on iso summa, jollaista ei ole helppo löytää ja jolle olisi käyttöä myös opetuksen kehittämisessä. Siksi selvityksessä kartoitetaan myös toista vaihtoehtoa eli mitkä olisivat vaikuttavimpia keinoja varmistaa, ettei toisen asteen tutkinto jää keneltäkään suorittamatta varattomuuden vuoksi. Tukea voitaisiin sitten kohdentaa niille, joiden opiskelua kustannukset haittaavat.

Lisäksi on tarkoitus pohtia, mitä voitaisiin tehdä itse kustannusten alentamiseksi.

– Meillä ei voi hyvinvointiyhteiskunnassa olla turvaverkossa sellaista aukkoa, että joltain suomalaiselta nuorelta jäävät toisen asteen opinnot suorittamatta tai kesken varattomuuden takia, Grahn-Laasonen linjaa.

Työ alkaa jo lähiviikkoina

Maksuttomuutta selvittää pieni työryhmä, jonka kokoonpano täsmentyy lähiaikoina. Mukaan on tarkoitus saada muitakin kuin opetusalan ammattilaisia.

Työryhmä aloittaa urakkansa Sanni Grahn-Laasosen mukaan jo lähiviikkojen aikana.

Selvitykseen kuluvan ajan ministeri jättää selvittäjien määriteltäväksi.

Joka tapauksessa raportin on oltava seuraavan hallituksen käytettävissä, kun se ensi vuonna sorvaa hallitusohjelmaansa.

Aloitteella hurja loppukiri

Selvitystä vaatii myös usean järjestön yhteinen Maksuton toinen aste -kansalaisaloite, joka kerää kannatusilmoituksia vielä ensi viikon ajan.

Aloite on Sanni Grahn-Laasosen mielestä erittäin tärkeä.

– Se on herättänyt lukiolaiset ja heidän perheensä kertomaan vaikeista hetkistään. Selvitys käynnistetään kuitenkin joka tapauksessa riippumatta siitä, tulevatko nimet täyteen vai ei.

Perjantai-iltana aloitteelta uupui vielä noin 6 000 kannatusilmoitusta. Loppukiri on ollut hurja: viikossa allekirjoituksia on kertynyt yli 10 000.

Uutissuomalaisen tammikuussa julkaistussa USU-gallupissa 65 prosenttia suomalaisista kannatti aidosti maksutonta toista astetta.

Sosiaaliturva vaihtelee

Tällä hetkellä vähävaraisten nuorten asemaan vaikuttaa asuinkunta, sillä Grahn-Laasosen tietojen mukaan käytännöt harkinnanvaraisen toimeentulotuen antamisesta lukiokirjoihin vaihtelevat eri kunnissa.

– Näin ei minusta voi olla.

Ministeri kertoo, että jotkut nuoret ovat joutuneet valitsemaan lukion sijaan ammatillisen koulutuksen, koska lukio tulisi perheelle liian kalliiksi. Hänestä kenenkään ei pitäisi joutua alentamaan koulutuksellisia odotuksiaan kustannusten takia.

Hallituksen tavoitteena on kansan koulutustason nosto niin, että vuoteen 2030 mennessä joka toisella nuorella aikuisella olisi korkeakoulututkinto. Vähintään toisen asteen tutkinto pitäisi olla jokaisella.

– Jo tänään on nähtävissä, että tarvitaan enemmän osaamista eikä vähemmän. Vain korkean osaamisen työpaikat tällä hetkellä kasvavat. Ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa ihmisellä on heikot mahdollisuudet työelämässä. Pelkän perusasteen varassa olevien työllisyysaste on 43 prosenttia. Se on todella matala, sanoo Grahn-Laasonen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .